На најаву Покрета Самоопредељење да ће за Дан државности Албаније, 28. новембра, извести „Марш за јединство“, реаговао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.

Козарев је том приликом упоредио лидера овог покрета Аљбина Куртија са „нацистима тридесетих година прошлог века“, а његов покрет окарактерисао је као „фашистички пројекат“, пише „Коссев“.

Парада Куртијевог Самоопредељења у Албанији, на Дан заставе Албаније, „прст је у око читавом мирољубивом свету и шамар свим пацифистима у демократској Европи. То ће бити парада повампирења мрачне прошлости…“, пише Козарев.

А на шта то Курти, „корак по корак“, припрема јавност, објашњава: „Курти на овај начин, по систему кувања жабе, припрема међународну јавност на насилну прекомпозицију Западног Балкана. Свима данас мора бити јасно да застава Албаније, под којом Курти прима стране дипломате, није декоративни предмет, већ симбол великоалбанске идеологије, чији циљ може бити остварен само ратом и крвопролићем“.

Курти користи, оцењује даље Козарев, „равнодушност и амбивалентност међународних центара моћи и мултилатералних институција“.

„Они који се питају да ли је најстрашније страдање у историји света било могуће избећи да се деловало правовремено, треба да науче историјску лекцију и избегну понављање фаталних грешака из прошлости“, каже он.

Оставите Коментар