Припремамо се за све. И нисмо у четвртој години владе, већ је 100. дан. Верујем да ће „Република Косово“ бити присутна свуда.

Тако је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одговорио на питање да ли ће посетити север Косова. Подвлачећи црту о учинку свог кабинета у првих сто дана, Курти је практично разоткрио да неће одустати од плана да север покрајине потчини Приштини, чему су стремили и његови претходници. А у последње време је учестало звецкање оружјем, напади на Србе, најављује се значајно увећање војног буџета, све уз упорно одбијање да се формира Заједица српских општина.

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, међутим, каже, за „Новости“, да је реч о још једној од „бриљантних“ Куртијевих изјава којом потврђује да нема идеју како да учини бољим ни живот Албанаца у нашој јужној покрајини, а камоли Срба:

  • Уместо тога прети празном пушком, пошто се ништа од онога што говори неће догодити. Поготово неће силом преузети север КиМ, а он одлично зна и зашто то не може и не сме.

Стефановић је истакао и да Курти својим изјавама о ЗСО, на чије се формирање Приштина обавезала, још једном потврђује да је Бриселски споразум и данас кост у грлу приштинској администрацији, иако су га сами потписали:

  • Хоћу и да га подсетим да не постоји никаква „Република Косово“, а захваљујући председнику Вучићу, ког косовски Албанци означавају као главног противника ове идеје, данас су само још даље од својих циљева.

И директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић има поруку за премијера привремених приштинских институција:

  • Добро смо разумели поруку Куртија да је „спреман на све“, само га молимо да се не игра питањем безбедности српског народа на Косову и Метохији, а и нека се сети шта народ мисли о њему, када је почетком године покушао да прошета овим делом покрајине.

Он је истакао да се политика не може градити на мржњи и анимозитету према свему српском:

  • Зато је Куртију боље да се, уместо за север покрајине, спрема за Брисел, где га очекују тешки разговори о свим отвореним питањима, уместо што енергију троши на јалове претње.

Пензионисани генерал-мајор и директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач каже, за „Новости“, да нова власт тзв. Косова не крије намеру да „реинтегрише север“ у свој систем, али сматра да то није план за блиску будућност:

  • Њихов је циљ да преузму и управљање и комплетном административном линијом како би заокружили своју „државност“. У овом тренутку све то раде кроз застрашивање нашег народа, што је могло да се види и кроз дешавања на Газиместану на Видовдан. Курти не ради ништа сам, већ има подршку савезника Велике Британије, Немачке и САД. Верујем, ипак, да ће држава наћи механизме да се заштити наш народ.

Приштина је досад неколико пута имала „генералне пробе“ упада на север КиМ. Најактивнији су били 2018, када су демонстрирали силу четири пута. Те године су ухапсили и тадашњег директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића усред Митровице.

За план „освајања“ севера наше обавештајне службе знају већ дуже, а део информација добиле су од руских колега. Тако је откривено да су тзв. Косовске безбедносне снаге, уз логистичку подршку Американаца спремале упад, у тајној операцији под кодним именом „Златна сабља“.

Према тим информацијама, обука припадника КБС обављала се у базама „Филм сити“ у Приштини и „Помазатин“ надомак Косова Поља. Откривено је и да су у обуку КБС били укључени и хрватски ветерани који су учествовали у прогону више од 250.000 Срба из Крајине у злочиначкој акцији „Олуја“. Они су, показују подаци, до КиМ стизали преко Црне Горе и уз прећутну сагласност НАТО. Операција „Златна сабља“ замишљена је као ефикасно заузимање севера КиМ, успостављање фактичке власти Приштине на целој територији покрајине и одсецање Срба од централне Србије.

Д. М. С.

Оставите Коментар