Новоосновани покрет Алтернатива издао је саопштење за јавност поводом вишедневне медијске хајке која се води против њих, а које ми преносимо у целости:

Овом приликом желимо да се обратимо јавности поводом хајке која се води против нас након перформанса у коме смо мирним путем изразили своје неслагање са деловањем Иницијативе младих за људска права. Свесно смо преузели улогу жртве како би смо јавност упознали са начином деловања и рада појединих медија, политичара и НВО.
Вештачко изазивање панике у Србији које је изведено по налогу и за рачун страних фактора одвија се по устаљеном шаблону који смо раскринкали овим перформансом:

1) Представници ,,цивилног друштва“ који се крију иза разноразних питомих назива и примају невероватна новчана средства обично се први огласе и ,,пикирају“ мету. Овај пут смо то били свесно ми, а повод за то је пар излепљених налепница и два џака напуњена штампаним доларима. Читав перформанс је изведен без икаквог насиља, галаме и без икаквог скривања идентитета јер се не стидимо онога што радимо, не бојимо се етикете коју ћемо добити од појединих медија (шта више, драго нам је да су блиц, б92, инсајдер и н1 против нас јер знамо да радимо праву ствар), а и нисмо желели да им дамо повода за сензацију скривајући своја лица.

2) Медији праве жртве од тих представника цивилних друштава које угрожавају ,,екстремисти, фашисти, нацисти“, док се они само боре за ,,мирно и уређено друштво“. Као по знаку, н1, блиц, б92 и инсајдер почињу синхронизовану медијску хајку против свакога ко није по вољи разноразних НВО и почиње невероватан спин. Тако се пар налепница претвори у напад, гурање у батине и долази до лепљења мете на свакога ко се дрзне да проговори против такозваних бораца за демократију. Ово не да није демократски, већ се овакво деловање може упоредити са деловањем најгорих тоталитариста и диктатора. Да је по њима и да је њихова демократија на власти, вероватно би свако ко воли Србију морао да носи жуту траку и трпи пљување и каменовање по улицама. Тако све који устану против њихове либералне диктатуре повезују са хашким оптуженицима (те пресуде су за нас, у најмању руку, спорне), а заборављају да помену да ти представници цивилног друштва седе са Хашимом Тачијем, Насером Орићем и представницима албанског покрета ,,Самоопредељење“ који се залаже за стварање велике Албаније.

3) Након овога у причу се укључују и поједини политички фактори, који бране ,,жртве“ и нападају оне који су се усудили да дигну глас против њиховог погледа на свет. Обично се такви ,,изгредници“ повезују са режимом у циљу прикупљања политичких поена. У том политичком стрељању предњаче Борис Тадић, Чедомир Јовановић, Ненад Чанак, Драган Шутановац и Саша Јанковић, сви врло радо виђени гости у страним амбасадама. Најтрагичније је то што поменути Саша Јанковић врши функцију заштитника грађана, који би требао да буде непристрасан и управо он би требао да заштити људе који су извргнути медијском линчу, а он предњачи у нападима. Тако је на свом твитер налогу осудио ,,напад“ који се састојао у пар залепљених налепница и брже боље покушао да убере политичке поене. Опет понављамо, налази се на функцији где не би смео да се бави политиком и са које би морао да штити све грађане, а не само његове политичке истомишљенике, али пошто му није проблем да о трошку државе већ пар месеци нелегално води председничку кампању, верујемо да му напад на недужне тек није никакав проблем.

Тако смо на својој кожи осетили спрегу НВО – западни медији – политичари и још једном утврдили и свима приказали да они делују заједно у нечију корист, а ко стоји иза свега тога остављамо грађанима да сами суде. Ово је тек почетак наше борбе, нећемо одустати, нећемо одступити. Шта више, крећемо још жешће и позивамо све појединце и организације да нам се прикључе у борби против оних који нам желе лоше и који су спремни да за шаку новца продају све!

Извор: Алтернатива