Немачка националистичка партија „Алтернатива за Немачку” (AfD) је данас изабрала своја два водећа кандидата за посланичке изборе 24. септембра, пошто се њена најпознатија политичарка Фрауке Петри повукла.

Чланови те десничарске партије су на својој дводневној конференцији у Келну изабрали Александера Гауланда и Алис Вајдел.

Немачке политичке партије бирају водеће кандидате за изборе који углавном доминирају у партијским кампањама а, у случају већих партија, такмиче се ко ће од њих постати канцелар. Петрино повлачење је оставило АфД без такве фигуре.

Подела међу фракцијама немачких националиста је избила на видело јер су делегати АфД у суботу одбацили позив Фрауке Петри да се нађе прагматичнији политички пут, уместо да се странка претвори у “фундментално опозициону”.

Гауланд, коме је 76 година, један је од најистакнутијих чланова те странке и сматра се једним од главних ривала Петри. Он припада кадровима који су још десније од ње.

Вајдел којој је 38 година, консултанткиња из југозападне Немачке, до сада није била у врху те партије која постоји тек четири године.

Делегати су изгласали и проглас с конференције, који је оштро против досељавања, посебно муслимана, и у којем се понавља позив да Немачка изађе из зоне евра.

Рејтинг АфД је порастао поводом прилива миграната у Немачку крајем 2015. и почетком 2016. године. Међутим, пошто је последњих неколико месеци миграната мање и то питање је избледело на насловним страницама, та странка је потонула у размирице, у којима су Петри и њен супруг Марко Прецел били с једне стране, а против њих старији кадрови, као што су Гауланд и други који су већи десничари од њих.

Петри, којој је 41 година, нервирала је ривале тиме што је предводила покушај избацивања из странке Бјерна Хекеа, регионалног шефа АфД у источној Тирингији, јер је предложио да Немачка престане да признаје своју нацистичку прошлост и да престане да се извињава због ње.

Гауланд је у више наврата бранио Хекеа, чак и пошто су његове речи изазвала масовно огорчење у Немачкој.

Извор: Бета