Шпанија пружа пуну подршку наставку дијалога Београда и Приштине, изјавио је данас амбасадор Шпаније у Србији Раул Бартоломе Молина и навео да ће Шпанија у датом тренутку подржати одлуку и избор који Србија направи.

У разговору са представницима Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, Молина је нагласио да став Шпаније о непризнавању такозване независности Kосова и Метохије остаје непромењен.

Kако је саопштила Скупштина Србије, Молина је истакао да је самопрокламована независност Kосова грубо кршење међународног права, као и да се став Шпаније по том питању није мењао ни са променама Влада, те да се неће мењати ни у будућности.

На састанку са председницом делегације Народне скупштине у ПС СЕ Александром Томић и замеником члана делегације Александром Марковићем, Молина је изразио наду да Шпанија може и убудуће да рачуна на подршку Србије при решавању каталонског питања.

Саговорници су се, како се наводи у саопштењу, на састанку осврнули на традиционално пријатељске односе, који резултирају снажном и континуираном подршком при решавању најзначајнијих међународних питања од значаја за обе земље.

Председница делегације Народне скупштине у ПС СЕ Александра Томић осврнула се на актуелна питања са којима се Србија сусреће у ПС Савета Европе.

Први је питање Извештаја о мониторингу за Србију који касни већ седму годину, иако је Kомитет министара СЕ још 2015. године гласао за прелазак Србије у постмониторинг фазу.

Друго отворено питање, истакла је Томић, јесте Извештај о Kосову и Метохији који није усвојен ни после две године рада шпанског известиоца на њему, па се Србија поново налази у ситуацији да чека избор новог известиоца на мандат од две године.

Саговорници су истакли да очекују наставак успешне сарадње две делегације у ПС Савета Европе и узајамну подршку на међународном плану.

--

Leave a Reply