У Београду је данас отворена „Пица Лаганица“, социјално предузеће у којем ће радити избеглице и тражиоци азила у Србији који су стекли услове за радну дозволу и прошли неопходну обуку за рад у пицерији.
Објекат у центру Београда у Цетињској лици отворен је удруженим снагама амбасаде Сједињених Америчких Држава, амбасаде Немачке, Kомесаријата УН за избеглице и невладине организације Балкански центар за миграције.

Данас је додељено и 17 сертификата, који ће некима омогућити да раде у тој пицерији и да у будућности добију звање пица мајстора. Америчка амбасада је преко своје Kанцеларије за становништво, избеглице и миграције уложила 25.000 долара у реновирање објекра и набавку основне опреме.

Немачка организација за развој и сарадњу (ГИЗ) организовала је обуку будућих радника, у шта је уложено 9.000 евра, а „Чаритис“ је обезбедила 9.000 евра за пратећу опрему и плате запослених. Част да први пробају специјалитете и пице најразличитијих укуса имали су амерички амабасадор Ентони Годфри и његов немачки колега Томас Шиб.

Амерички амабасадор је истакао је да је „Пица Лаганица“ прво предузеће таквог типа које ће пружити подршку и нову шансу избеглицама, како онима из бивше Југославије, тако и онима који сада беже од ратова и прогона широм света. „Ово је само један од начина на који подржавамо напоре Владе Србије да избеглицама омогући миран и достојанствен живот“, казао је Годфри.

Немачки амбасадор истакао је да је „Пица Лаганица“ пример сјајне сарадње двеју држава.

„Спремни смо да наставимо подршку сличним пројектима. Према нашем искуству из Немачке, замо да уколико желите да се интегришете и постанете равноправан члан друштва, поред учења језика, кључни фактор је и добијање посла“, навео је Шиб.

Додао је да му је драго због тога што је његова земља допринела да неки људи добију шансу на бољу будућност. Немачки и амерички амабасадаори у шали су се сложили да су веома укусне пице један од важнијих успеха овог пројекта и упутили позив свима да се у то увере и пробају специјалитете у Цетињској 15.

Оставите Коментар