Бразил наставља са својом одлуком о непризнавању независности Косова, нити има намеру да је у будућности призна. То је ствар принципа спољне политике Бразила. Ми бранимо примат међународног права за решавање конфликата и, још конкретније, у случају Србије, ми примењујемо Резолуцију 1244 УН, поручује у интервјуу за Н1 амбасадорка Бразила.

Изабела Кристина де Азеведо Хејверт каже да резолуција УН регулише питање Косова и препознаје територијални интегритет Србије.

„Независно од малих промена становишта других земаља, ми остајемо на овој позицији и не постоји могућност промене“, каже она.

Амбасадорка Бразила је разговарала са министром унутрашњих послова, Небојшом Стефановићем, о политичкој сарадњи у борби против организованог криминала И тероризма.

„Мислим да је Бразил имао могућност да прошири своје искуство у овој области, у борби против тероризма с обзиром да смо били организатори Светског првенства у фудбалу и, посебно, Олимпијских игара које су се поклопиле са периодом интензивних терористичких напада свуда у свету, а то је све непосредно претходило Олимпијским играма, што је навело Бразил да удвостручи своју пажњу и размени искуства са другим земљама које се налазе у центру ове проблематике. Ово све видим као један ‘wорк ин прогресс’, свако има своје искуство. Србија је имала своје европско искуство, ми смо имали наше јужноамеричко искуство са нашим Олимпијским играма али оно што увек остаје као централни део овог питања је потреба да се успостави боље структурирана сарадња у овој области“, каже она.

Дипломатски односи између Бразила и Србије почели су пре осамдесет година. Ови односи су успостављени када је Србија још била у саставу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, додаје она, истичући да су на иницијативу Србије и након прелиминарних контаката успостављени дипломатски односи.

„Србија је одлучила да отвори конзулат у Рио де Жанеиру априла 1938. године. 1939. године, једанаест месеци касније, Бразил је отворио своје представништво у Београду. Од тада имамо односе који се заснивају на међусобном поверењу, са огромним поштовањем, тако да имамо један веома снажан дипломатски однос, који је такође прошао и кроз Покрет Несврстаних када је Бразил, током читавог тог периода подржавао организацију. Чињеница је, такође, и да је амбасада Бразила деведесетих година била оперативна овде у Београду и чињеница је да смо ми у потпуности подржали територијални интегритет Србије. Све ово претходно поменуто ствара политичку основу и добар билатерални однос што опет чини једну веома повољну ситуацију за проширење наших односа и на другим нивоима а не само на политичком, тако да то желимо и радимо на томе да се ово оствари“, поручује Изабела Кристина де Азеведо Хејверт.

Ради се на новим инвестицијама Бразила у Србији

Галеника је продата крајем прошле године фирми Елиус, чији је власник, Карлос Санчез, рекао да су планови да се ова фирма трансформише и да постане веома важна за читаву југоисточну Европу.

Амбасадорка је објаснила који су мотиви довели бразилске инвеститоре у Србију.

„Прича о ЕМС-у је веома занимљива, јер је она почела у Бразилу као једна мала фармацеутска фирма и полако се развијала док није постала једна од највећих фармацеутских фирми на локалном тржишту и данас она, не само да има одличан концепт, већ држи и 3% укупног фармацеутског тржишта у Бразилу и како би даље расла, отпочела је процес интернационализације још 2006-2007. године и то најпре куповином једне јединице у Португалији, а затим још једне у Шпанији, а потом и у Италији и коначно, 2013. године је у Сједињеним Америчким Државама купила нешто што сматрам да је веома интересантно, а служи за развој лекова високе технологије и изузетно високог квалитета, што је све заједно водило ка томе да се стигне до места у Европи са потенцијалом за даљи развој а то је, као што сада знамо, Србија. Развој догађаја и могућност коришћења потенцијала као и чињеница да је ситуација била изузетно повољна с обзиром на то да је Галеника фирма која има веома познат бренд и то је фирма која има традицију на балканском тржишту већ дуги низ година и где је створила одличну репутацију. Тако да је, идеја са овим међународним растом повећање портфолија производа Галенике, обновити и појачати присуство на балканском и источноевропском тржишту“, каже она.

Амбасадорка поручује да и у будућности можемо очекивати нове инвестиције Бразила у Србији, као и да се на томе ради.

„Сматрам то великим изазовом, зато што имамо одличне билатералне односе већ дуго година, осамдесет година, али закључак до кога долазимо је да је неопходно да освестимо наше пословне људе о огромним потенцијалима који постоје у Србији и ја свесрдно радим са својим Министарством и, рекла бих, са пуно страсти, како би дошло до овог развоја и ангажовања бразилских бизнисмена“.

Подаци Привредне коморе Србије указују на то да су односи између две земље слабо развијени, али је Бразил веома важан партнер за Србију. До сада се извоз односио превасходно на хемијске и фармацеутске производе, делове за возила, железничке шине, а увоз се односи пре свега на пољопривредне производе као што су кафа, какао, соја, памук.

„Постоји веома велика потреба да се у Бразилу, али и овде, пословни људи боље упознају са могућностима како би извоз био разноврснији, јер је тренутно заснован на малом броју традиционалних производа, као што су кафа и дуван, које Србија увози из Бразила. Има толико других области, као што су на пример болнички производи. Ми имамо огромно знање и искуство у тој области које можемо да понудимо, такође у обласи хемијских производа и тако даље. Важно је међутим да континуирано радимо на томе да се промени поглед на вашу земљу пошто још увек на неки начин постоји слика из деведесетих година и потребно је да се та слика промени и на томе такође радимо“.

Извор: vidovdan.orgn1info.com