САД и Ирак су се договорили у априлу да ће прелазак на мисију обуке и саветовања значити да ће се борбена улога америчке војске у тој земљи окончати.

Ирачки премијер Мустафа ал-Kазими изјавио је да његовој земљи више нису потребни амерички војници у борби са групом Исламска држава, али формални временски оквир за њихово прегруписање зависиће од предстојећих разговора са америчким званичницима почетком наредне седмице.

Он је за агенцију АП рекао да ће Ирак и даље тражити од Сједињених Америчких Држава помоћ у обуци и војним обавештајним подацима.

Ал-Kазими касније путује у Вашингтон где би у понедељак требало да се састане са америчким председником Бајденом, са којим ће водити четврти круг стратешких преговора, наводи АП.

  • Нема потребе за било каквим страним трупама на ирачком тлу – рекао је ирачки званичник и додао да су ирачке снаге безбедности и војска способни да одбране земљу без коалиционих снага на челу са САД-ом.

Ал Kазими је навео да ће евентуално повлачење војника бити засновано на потребама ирачких снага, које су прошле године показале да могу да изводе самосталне мисије против ИСИС-а.

  • Рат против ИСИС-а и спремност наших снага захтева посебан временски оквир, а то ће зависити од преговора које ћемо водити у Вашингтону – додао је Ал-Kазими.

САД и Ирак су се договорили у априлу да ће прелазак на мисију обуке и саветовања значити да ће се борбена улога америчке војске у тој земљи окончати, али се нису договорили око временског рока када ће та транзиција бити завршена.

На састанку у Белој кући у понедељак очекује се да ће Џо Бајден и Ал-Kазими прецизирати временски оквир, вероватно до краја године. Број америчких војника у Ираку је готово 2.500 од краја прошле године, када је смањен са 3.000 како је то наложио бивши председник Доналд Трамп.

Оставите Коментар