Извоз српског наоружања и војне опреме порастао је за 13,9 одсто, а један од највећих купаца оружја из Србије је Америка, док је највећи део производње домаће наменске индустрије намењен извозу, објавио је РТС.

Од укупне производње, преко 90 процената ми извозимо што се тиче војне опреме. Извозимо мб свих калибара, рб граната, рб ракета, системе за ваздухопловство, подизвођача за Ласту, наводи Живота Вучић из „Прве петолетке – наменска“ Трстеник.

Помоћник генералног директора ЈП „Југоимпорт СДПР“ Александар Лијаковић напомиње да је први технолошки продор развој артиљеријских система, сложених борбених система, затим производња и развој оклопних возила.

– “Нора“ и “Лазар“ полако улазе у састав Војске Србије. Систем “нора“ смо продали у неколико земаља у свету. Оно што је такође значајно, јесу технолошки продори у области ракетне артиљерије, затим вођених ракета системи „Алас“ – истиче Лијаковић.

Прате се светски трендови, кажу у Министарству одбране. Када је реч о главним пројектима, исти су као, на пример, у британској војсци, наводи РТС.

– Три кључна пројекта њихове копнене војске за ову годину су комплет заштитне балистичке опреме за војника, затим разне безпосадне платформе и трећа кључна ствар је модернизовано возило за превоз пешадије. Сва та три пројекта и ми радимо – указује начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране генерал-мајор Младен Вуруна.

Он је истакао да су према анализама, буџети за опремање у региону прошле године порасли 2,2 пута.

– Пројекти опремања капиталним системима наоружања расту као печурке у окружењу и тичу се углавном ваудхопловних система. Ловци су, дакле, главна тема у већини земаља у окружењу, а затим системи КОВ, пре свега оклопна возила точкаши. У том смислу ми следимо трендове – додаје генерал-мајор др Младен Вуруна.

Главне извозне дестинације прошле године биле су Уједињени Арапски Емирати, САД, Саудијска Арабија и Бугарска и Египат, а увози се највише из Босне и Херцеговине, Белгије, Словачке, Бугарске и Русије.

Најновија технолошка достигнућа биће представљена на Деветом међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019“ крајем јуна у Београду.

Оставите Коментар