Током својих путовања и гостовања по Србији и Балкану, Били Гулд, басиста групе Faith No More, толико се одушевио ракијом да је одлучио да покрене своју производњу. Гулд је осмислио сопствену верзију шљивовице коју производи у Србији и увози у САД, а назвао ју је „Yебига“.

„Пуно људи не зна за то, али деценијама сам путовао на Балкан и заволео њихову популарно жестоко пиће звано ракија. На Балкану се она производи вековима, али чини се да мало људи у Америци зна за њу“, рекао је за страницу faithnomorefollowes.com.

View this post on Instagram

#yebiga #snaga

A post shared by Yebiga (@yebiga_rakija) on

Додао је да га не одушевљава само укус већ и чињеница да се ради о важном делу балканске културе и да се ракија испија на венчањима и сахранама.

„Одлучио сам да направим своју верзију ракије. Последњих неколико година моја мисија је постала да донесем у Америку добру ракију, и то сам напокон постигао с Yебига“, каже Били.

View this post on Instagram

Baba knows. #yebiga #listen2baba

A post shared by Yebiga (@yebiga_rakija) on

Његова ракија засад може да се купи само у Калифорнији, али нада се да ће се ускоро проширити у остатак САД-а.

Гулд је очигледно упознат са традицијом ракије у Србији, па у реклами помиње како је добра у отклањању тегоба приликом грипа и прехладе, може да се користи као водица за испирање уста, за дезинфекцију, полирање аутомобила…

Leave a Reply