Премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај налази се на листи петорице најтраженијих геополитичких бегунаца коју је саставио магазин „Тајм“

Танјуг

Ијан Бремер у тексту на порталу магазина „Тајм“ пише да је харадинај постао познат широј јавности током касних деведесетих. Командант Ослободилачке војске Косова био је оптужен да је предводио мучење и убиства Срба, али је због мањка доказа ослобођен оптужби за ратне злочине 2008. и 2012.

„Тајм“ пише да Србија, која је одбила да призна Косово као независну државу, није била тиме задовољна и да и жели да суди Харадинају пред сопственим судовима.

Харадинај се, наводи магазин, не суочава са правним изазовима само у Србији. По нахођењу западних савезника и уз новчану помоћ Европске уније, косовски парламент је у 2015. изгласао оснивање Специјалног суда, који би био базиран у Холандији али који би деловао под косовском надлежношћу.

Printscreen Time

Суд је у том смислу посматран као инструмент за стабилизовање ситуације на Балкану. Сада, када би требало да буду објављене прве оптужнице, Харадинај и други косовски политичари траже начине да то спрече.

САД и ЕУ, које су предводиле бомбардовање Србије 1999, питају се да ли Косово уопште може да усвоји западне норме и вредности.

Можда су Харадинај и његови савезници на Косову превише слаби за то, али реалност је да, ако желе да сачувају мир, не могу себи да дозволе такво понашање, наводи Тајм.

Извор: informer.rs