Руски термонуклеарни торпедо Посејдон који би могао да покрене ИИИ светски рат. Како? Потапањем носача авиона америчке морнарице.

Русија је започела подводна испитивања свог термонуклеарног торпеда Посејдон.

Посејдон је робот са нуклеарним погоном. дугачак је 80 стопа и у основи је подводни ИЦБМ. Дизајниран је да самостално путује хиљадама километара, детонира ван непријатељског обалског града и уништи га стварајући цунами.

“У морском подручју, заштићеном од потенцијалних непријатељских средстава за извиђање, у току су подводна испитивања торпеда Посејдон”, рекао је неименовани руски одбрамбени званичник агенцији ТАСС.

Извор је такође додао да је “реактор инсталиран у трупу оперативне беспилотне летелице, али тестови се у овој фази спроводе као део експерименталних дизајнерских радова, а не као потпуна поморска испитивања.”

ТАСС такође извештава да ће Посејдон бити наоружан 2-мегатонском бојевом главом. То је више него довољно за уништавање града. Али то оставља питање зашто би Русија одабрала да подигне амерички град подводном беспилотном летелицом – чак и оном која наводно путује 100 миља на сат – када ИЦБМ може да одради посао за 30 минута?

Русија сугерише да је Посејдон смртоносно оружје које би одговорило на први напад САД-а, чак и ако би америчка ракетна одбрана била способна да заустави стотине руских ИЦБМ-ова. Али чак и у мало вероватном случају, у ком би САД могле да пресретну 500 или више руских балистичких ракета, систем испоруке који би могао да траје данима или недељама како би достигао свој циљ тешко да делује као ефикасно одвраћање.

Још интригантнија је сугестија да би Посејдон могао да се користи против америчких носача авиона. Веома брз, опремљен нуклеарним наоружањем, беспилотни робот могао би да буде незгодан за заустављање америчке противподморничке одбране.

У говору у марту 2018., руски председник Владимир Путин рекао је да се руска војска може кретати на великим дубинама – рекли бисмо екстремним дубинама – интерконтинентално, брзином која је вишеструко већа од брзине подморница, врхунских торпеда и свих врста површинских возила, укључујући и нека од најбржих. Заиста фантастично. Они су тихи, високо маневришући и једва да имају рањивости које непријатељ може да искористи. Једноставно, ништа на свету не може да им се супротстави “.

Путин је додао да је Посејдонова „нуклеарна јединица јединствена по својој малој величини, а истовремено нуди невероватан однос снаге и тежине.

Стотину пута је мања од јединица које напајају савремене подморнице, али је и даље снажнија и може да пређе у борбени режим, односно да досегне максимални капацитет, 200 пута брже“.

Загонетка је зашто би била потребна огромна робот-подморница да би нуклеарна бојева глава експлодирала у близини америчког носача авиона?

Ако је циљ потопити амерички носач, зар Русија не би могла да користи хиперзвучне ракете попут Мацх 5-плус Кхинзал?

https://www.srbijajavlja.rs/2019/11/ameri-podigli-svet-na-noge-ako-rusi-upotrebe-ovo-oruzje-nema-nam-spasa-pocinje-rat/ А ако се користе нуклеарне јединице, Русија нема мањак ракета, бомби и авиона за циљање америчких бродова. Без сумње, Посејдон много значи руским стратешким нуклеарним силама. Ништа мање не значи Посејдон убица-носача.

Оставите Коментар