Амерички војно-транспортни авион Локид Мартин Ц-130Ј Супер Херкулес из ваздухопловне базе Рамштајн слетео је у петак у Kијев, саопштила је служба за праћење Flightradar24.

Авион је у 14.56 по источноевропском летњем времену кренуо назад из украјинске престонице, а ни украјинска страна, ни Американци нису коментарисали који је разлог слетања лателице у украјинску престоницу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Стручњаци наглашавају да је амерички војно-транспортни авион стигао у Kијев баш током заоштравања ситуације у Донбасу и док украјинске власти тврде да Русија јача своје трупе на граници две земље.

Дан раније, амерички дрон Глобал хаwк примећен је у целодневној извидници изнад Црног мора.

Претходно је крајем марта амерички теретни брод пристао у украјинску луку Одеса, превозећи 350 тона војне опреме и возила за оружане снаге.

Раније у марту, америчко Министарство одбране најавило је додатних 125 милиона долара за украјинску Иницијативу за безбедносну помоћ за обуку, опрему и саветодавну подршку. Преосталих 150 милиона долара, колико је одобрио Kонгрес, биће достављено Украјини 2021. године када Пентагон потврди напредак земље у кључним реформама одбране.

САД су од 2014. године Украјини намениле више од 2 милијарде долара војне помоћи.

У последњих неколико недеља ситуација у Донбасу била је прилично напета. Kијев оптужује Русију да подржава самопроглашене републике и јача снаге на граници са Украјином. У ЛПР кажу да Kијев планира офанзиву великих размера с циљем уклањања ДПР и ЛПР.

Оставите Коментар