Москва и Брисел желе да што пре прошире употребу рубље и евра у билатералним плаћањима, изјавио је руски министар финансија после састанка с потпредседником Европске комисије за енергетску унију.

Заменик премијера Русије Антон Силуанов и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович договорили су се да формирају радну групу која ће радити на практичним корацима за прелазак на трансакције у рубљама и еврима.

  • Министар финансија Русије Антон Силуанов одржао је радни састанак са потпредседником ЕК Марошом Шефчовичем. На састанку се разговарало о трансакцијама у међусобној трговини, укључујуцћи трговину енергентима, у националној валути рубљи и евру. Стране су истакле да је ширење употребе националних валута обострано корисно, јер смањује ризике за предузетнике из Русије и ЕУ – објаснио је Силуанов портпарол Андреј Лавров.

На састанку је разматрано и питање учешцћа европских предузецћа у реализацији националних пројеката у Русији. Силуанов је рекао да је Русија заинтересована за овакву сарадњу и да нема препрека за учешцће страних компанија у националним пројектима.

Потреба за смањењем зависности од долара постала је једна од најчешцће дискутованих тема током 2018. године и то не само у Русији. Руске власти су навеле да САД својом политиком санкција подривају поверење у долар, смањују улагања резерви земље у амерички државни дуг и саме доприносе повецћању спољне трговине у рубљама и другим валутама.

Истовремено, руске власти уверавају да политика дедоларизације економије не подразумева забрану циркулације долара ради се о стварању економски повољних услова за употребу других валута.

Оставите Коментар