Саудијска Арабија је коначно изгубила рат против Јемена. Нема одбране против новог оружја које су Хути набавили. Ово је био пресудан напад:
Дронови, које су у Јемену покренули побуњеници Хути, напали су у суботу огромно нафтно и гасно поље Саудијске Арабије, узрокујући оно што је краљевство описало као “ограничен напад” у другом таквом недавном нападу на њихову кључну енергетску индустрију.

Саудијско признање напада уследило је сатима након што је војни портпарол Хута објавио видео изјаву у којој тврди да су побуњеници лансирали 10 беспилотних летелица које су циљале на то подручје у њиховој, до тада највећој, операцији икада. Претио је да ц́е уследити још напада.

Напад је шах-мат потез против Саудијаца. Шајбах је око 1200 километара од територије под контролом Хута. Постоји много важнијих економских циљева унутар тог распона:

Удаљеност поља од територије Јемена коју држе побуњеници указује на домет хутских, беспилотних летелица. Амерички истраживачи кажу да нова беспилотна летелица УАХ-X вероватно има домет до 1.500 километара (930 миља). То ставља саудијска нафтна поља, нуклеарну електрану у Емиратима и међународни аеродром у Дубаију у њихов домет.

Аналитичари верују да су дронови Хута вероватно програмирани да нападну одређене географске ширине и дужине и да се не могу контролисати када изађу из радијског домета. Хути су користили беспилотне летелице које се тешко могу пратити радарима, како би напале ракете Сауди Патриот, као и непријатељске трупе.

Напад коначно показује да је најважнија имовина Саудијаца сада угрожена. Ова економска претња се надовезује на дефицит од седам одсто буџета који ММФ предвиђа за Саудијску Арабију. Даље бомбардовање Саудијске Арабије против Хута сада ће имати веома значајне додатне трошкове који могу чак угрозити одрживост саудијске државе.

Дронови и ракете које Хути користе су копије иранског дизајна и састављени су у Јемену уз помоћ либанских стручњака Хезболах. Пре четири дана делегација Хута посетила је Иран. Током посете врховни вођа ајатолах Али Kаменеи први пут је јавно признао да Хути имају подршку Ирана:

„Треба подржати уједињен и кохерентан Јемен са сувереним интегритетом. С обзиром на верску и етничку различитост Јемена, заштита интегритета Јемена захтева унутрашњи дијалог“.

Посета Техерану доказала је да Хути више нису непризнати, изоловани покрет:

Званичници из Ирана, Британије, Француске, Немачке и Италије, као и јеменског покрета Хути Ансарулах, разменили су мишљења о политичком решавању продуженог рата у земљи Арапског полуострва. Састанак је одржан у суботу у иранском министарству спољних послова у Техерану.

Представници су на састанку објаснили ставове својих влада у вези са развојем догађаја у Јемену, укључујући политичка дешавања и ратишта, као и хуманитарну ситуацију у земљи.

Они су нагласили потребу за моменталним прекидом рата и описали политичка средства као коначно решење кризе.

Рат против Јемена, који је МбС започео у марту 2015. сада је дефинитивно изгубљен. Ни Сједињене Државе, ни Европљани неће помоћи Саудијцима. Не постоје технолошка средства која би могла да одговоре на такве нападе. Сиромашни Јемен победио је богату Саудијску Арабију.

Саудијска страна ће морати да пристане на политичке мировне преговоре. Јеменски захтев за плаћањем одштете биће неминован али Саудијци немају друге алтернативе осим да прихвате све што Хути захтевају .

Напад је, међутим, изнедрио још једну важну чињеницу. То што је Иран снабдевао своје савезнике у Јемену беспилотним летелицама, са опсегом од 1.500 километара, значи да његови савезници у Либану, Сирији и Ираку имају приступ сличним средствима. Израел и Турска ће то морати да узму у обзир. Америчке базе дуж Персијског залива и у Авганистану такође морају припазити.

Оставите Коментар