Кина данас великом парадом обележава 70 година од настанка Народне Републике Кине, а ту прилику искористили су да покажу своје ново наоружање.

Највише пажње привукла је балистичка ракета ДФ-41, која је, према неким тврдњама, најјача ракета на планети.

Њен развој почео је још 1997. године, и било је гласина да ће бити приказана на парадама 2015. и 2017, али је ипак све до сада држала у тајности.

Ракету су кинески војни стручњаци окарактерисали као поруку која се шаље свету.

Кина има довољну нуклеарну снагу да одговори на уцену из било које земље.

Ова ракета има домет више од 14.000 километара и може носити око 10 бојевих глава, које могу погодити циљ било где на земљи.

Са овим дометом, ДФ-41 је постала ракета са најдужим дометом на свету, премашивши тако амерички ЛГМ-30 Минутеман, чији је домет 13.000 километара.

Има погон на чврсто гориво, као и руске ракете, што јој омогућава брже постављање и лансирање.

Тамошњи званичници навели су и да би, у случају испаљивања, до Америке, могла стићи за само пола сата.

Кинески нуклеарни експерти назвали су ДФ-41 као нуклеарно оружје четврте генерације, чија је технологија таква да током тестирања није било грешака.

У медијима се раније појавила информација да ове ракете могу да савладају америчке противракетне системе и да погоде циљеве на великој удаљености.

Своје место у почасном дефилеу нашао је и дрон WЗ-8, беспилотна летелица која, према неким натписима, не може бити откривена ни најсавременијим системима противваздушне одбране.

Представљена је и ракета ДФ-17, која се користи за предизне ударе на циљеве средњег домета.

Оставите Коментар