Након што је Амбасада Русије у Сарајеву у понедељак посебном изјавом оптужила западне државе, чланице Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ (PIC), да својим одлукама само подстичу продубљавање политичке кризе у земљи, огласила се отправница послова Амбасаде САД Дебора Менути тврдњом да руска претња Украјини тражи одлучну реакцију Запада.

Навела је да руска претња представља опасност не само за ту земљу него за цели европски континент, па тако и за земље попут Босне и Херцеговине.

Менути је тренутно највише рангирани амерички дипломата у БиХ, где се очекује долазак новог амбасадора, који ће заменити бившег Ерика Нелсона.

Она је на свом блогу Амбасаде објавила коментар поводом украјинске кризе, у којем је навела да руско деловање не представља претњу само Украјини, него целој Европи и међународном поретку.

„Наши циљеви су једноставни. Стојимо уз своје савезнике и партнере и подржавамо кохезију Европе, јачамо наше трансатлантске односе, демократске државе и институције. То радимо ради бољег живота грађана Сједињених Држава и Босне и Херцеговине“, написала је Менути.

Менути је подсетила да је Русија та која крши норме међународног права, јер је у протекла две деценије провела војне упаде у две суседне земље, мешала се у изборе у другим земљама, користила хемијско оружје у атентатима на територију других земаља и користила испоруке плина као политичко средство, као и да је кршила међународне споразуме о контроли наоружања.

Између осталог је навела да је сукоб око Украјине важан не само због те земље него због одбране начела на којима се темељи стабилност и сигурност у свету, а значе да се границе и територијални интегритет земље не могу мењати силом, као и да је право сваке земље да сама доноси одлуке и одређује своју будућност, пренела је Хина.

Оставите Коментар