СЈЕДИЊЕНЕ Државе су повећале број трупа које су у „под узбуном“ за распоређивање у Украјину ако ситуација то буде налагала, рекао је секретар за штампу Пентагона Џон Кирби.

Према Пентагону, 8.500 војника стационираних у Сједињеним Државама је у високој приправности и припрема се за распоређивање у Украјину, у случају да се укаже потреба. Тачан распоред њиховог распоређивања, уколико буду позвани, није откривен.
Снаге које су већ стациониране у Европи такође могу бити спремне за распоређивање у друге НАТО савезнике у источној Европи и балтичким државама.

-Овде се ради о припремању трупа… и да будемо сигурни да јачамо и остајемо уједињени са Алијансом… нису дате никакве наредбе за распоређивање“, рекао је Кирби новинарима.
Он је додао да би највећи део чиниле копнене снаге… не искључујући покрете ових јединица у близини могућег бојишта.”

Према Кирбију, већина снага биће из састава за потенцијални одговор НАТО-а.
Било је разговора са савезницима из НАТО-а о потреби да САД распореде више од 8.500 војника које припремају. Међутим, никакви бројке нису дате.

Кирби је рекао да би „било неодговорно“ да САД немају спремне трупе.

На питање зашто Пентагон то сада ради, Кирби је рекао: „Јасно је да Руси немају намеру да деескалирају.

САД тек треба да донесу одлуку о повлачењу америчких војних инструктора стационираних у Украјини.

Амерички Стејт департмент (ДОС) објавио је истовремено саопштење да су отворени за додатне персоналне ангажмане са Руском страном, ако буду корисни.
ДОС је у недељу наредио повлачење свих чланова породице из амбасаде САД у Кијеву, Украјина.

Појачане тензије између САД и Русије потичу од тога што САД и њихови савезници у НАТО-у верују да је руска инвазија на Украјину све већа могућност. САД наводе да је Русија стационирала преко 100.000 војника дуж руско-украјинске границе. Кремљ је одбацио оптужбе.

Оставите Коментар