Прибављени су докази о хитном уништавању докумената који потврђују рад са америчким војним естаблишментом у биолабораторијама у Украјини.

Министарство одбране Руске Федерације се огласило и изнело је у медије оно што тврде да су докази о умешаности војске Сједињених Држава у истраживање патогених бактерија и вируса у биолабораторијама широм Украјине.

То саопштење, као и документацију која га прати преносимо у целости и без измене:
„Прибављени су докази о хитном уништавању докумената који потврђују рад са америчким војним естаблишментом у биолабораторијама у Украјини.

Прелиминарна анализа постојеће документације указује на коришћење Мариупоља као регионалног центра за прикупљање и сертификацију патогена колере. Одабрани сојеви послати су у Центар за јавно здравље у Kијеву, који је одговоран за даљу испоруку биоматеријала у Сједињене Државе. Ове активности се спроводе од 2014. године, о чему сведочи и трансфер сојева.

У санитарно-епидемиолошкој лабораторији пронађен је акт уништавања збирке патогена од 25. фебруара 2022. године, према којем су ту испитивани узрочници колере, туларемије и антракса.

Део збирке ветеринарске лабораторије није уништен јер им се журило да напусте место. У циљу безбедности и безбедног складиштења, руски стручњаци су извезли 124 соја и организовали њихово проучавање.
Присуство у колекцији патогена који су некарактеристични за ветерину, као што су тифус, паратифус и гасна гангрена, изазива забринутост. Ово би могло указивати на злоупотребу лабораторије и учешће у војно-биолошком програму.

Наставићемо да испитујемо пуну количину материјала добијеног из мариупољских биолабораторија и обавестићемо вас о резултатима.“

Оставите Коментар