Америчка војска постоји да би сејала смрт по свету, отворено је признао и сам Пентагон. На сајту Министарства одбране САД досад је било истакнуто да америчка војска „спречава рат“, а сада је уместо тога написано да обезбеђује „смртоносну силу“ ради очувања интереса САД

AP/Reuters/Фотомонтажа
AP/Reuters/Фотомонтажа

Аналитичари кажу да је тиме врло дрско и без икаквог прикривања обелодањено оно што је заправо цео свет већ знао.

2.133.068 војника имају САД

1.315.609 војника је активно
817.459 војника је у резерви или припада Националној гарди
199.485 војника налази се у свету
177 од укупно 195 земаља у свету има америчке војнике на својој територији
800 база Америка има ван своје територије.

Прво сила, па све остало

Пентагон је, према наводима америчких медија, изменио суштину своје мисије на инсистирање председника Доналда Трампа још у јануару, али је то тако „тихо“ урађено да је тек током викенда запало за око новинарима. На дну сваке странице на сајту сада је са поносом истакнуто: „Мисија министарства одбране је да обезбеди смртоносну силу како би одбранила безбедност земље и одржала амерички утицај у иностранству.“

Та формулација знатно се разликује од претходне, која је била наведена у сектору „мисија“, уведеном током администрације Била Клинтона. Од 1993, кад је Клинтон ушао у Белу кућу, све до јануара ове године писало је да је „мисија министарства одбране да обезбеди војну силу како би спречила рат и одбранила безбедност земље“.

Промена на сајту прати америчку националну војну стратегију за 2018, у којој се не крије агресорска нота.

– Трајна мисија министарства одбране је да обезбеди војне снаге потребне за спречавање рата и заштиту безбедности нације. Уколико спречавање рата не успе, војне снаге су спремне за победу. Министарство јача америчка традиционална оруђа у дипломатији пружањем војне опције како би осигурало да председник и дипломате преговарају са позиције силе – наведено је у резимеу стратегије Пентагона.

Аналитичари кажу да је нова формулација на Пентагоновом сајту заправо веома искрена с обзиром на војну стратегију и присуство америчке војске у свету.

– Трупе САД стациониране су у 177 земаља широм планете. Последњи пут кад Америка није била у рату догодило се пре 16 година, не рачунајући учешће у конфликтима који нису званично проглашени ратом. То значи да је формулација Пентагона о смртоносној сили као сврси постојања америчке војске и више него тачна – коментар је америчког новинара Дена Спинелија.

Он подсећа на то да је јачање „смртоносне силе“ навео међу приоритетима и амерички секретар одбране Џејмс Матис у коментарима на војну стратегију.

– На првом месту је јачање смртоносне силе зато што све што радимо у министарству мора да доприноси томе да америчка војска буде смртоноснија – цитирао је Спинели Матиса.

Земље са највећим бројем америчких војника

Јапан 39.345 војника
Немачка 34.805 војника
Јужна Кореја 23.468 војника
Италија 12.102 војника
Авганистан 9.294 војника.

Окупаторска политика

Војнобезбедносни експерт Виктор Сарженко каже да је Трамп само отворено изнео нешто што је читав свет већ знао.

– Претходне администрације су се бар трудиле да различитим формулацијама сакрију окупаторску сврху постојања америчке војске. Трампова администрација је од почетка решила да игра отворено, па је тако признала да војска САД служи како би сејала смрт по свету. То је заправо и права дефиниција мисије америчких трупа јер, где год су се појавиле да „спрече рат“, направиле су покољ и још већи хаос – сматра Сарженко.

Матис хоће да буде министар рата

Према наводима америчких медија, секретар за одбрану Џејмс Матис хоће да министарство одбране преименује у министарство рата, што значи да жели да буде министар рата.

– Матис је, чим је постављен, свим запосленима послао писмене поруке да не раде у министарству одбране, већ у министарству рата – пишу медији у САД.

Извор: informer.rs