УЛАЗАК у Медитеран истовремено двају америчких носача авиона класе Nimitz, чега није бил од 2016-те, сигнал је за Русију.

Ово је изјавио амбасадор САД у Москви Џон Хантсман, а оно „сигнал“ сам је дешифровао овако:

„Сваки од та два носача авиона представља сто хиљада тона међународне дипломатије, а на бродовима око њих су и хиљаде маринаца и авијација“.

Амбасадор је имао у виду носаче авиона USS Abraham Lincoln и USS John C. Stennis. Амерички бродови те класе имају депласман око 100 000 тона, па им у САД теп’ају да су „100 000 тона дипломатије“.

У државном врху Русије је ово, наравно, доживљено као покушај претње ратном флотом САД.

Хантсман је посетио оба носача авиона додатно рекао:

„Дипломатске везе и дијалог у комбинацији са моћним одбрамбеним системима ових бродова демонстрирају Русији да мора – ако истински тежи побољшавању односа са Сједињеним Државама – престати са својим дестабилизујућим деловањем по свету“.

Додао је да у време `озбиљне конкуренције` један носач авиона са пратећим бродовима Вашингтону обезбеђује „огромну оперативну гипкост и маневар“, а ударне групе око два носача авиона – „осујећивање једностране агресије без преседана“.

Са Хантсманом се у овоме сложио командант америчке ратне флоте у Европи адмирал Џејмс Гордон Фого-Трећи.

Он је оценио да се Русија агресивно држи у Сирији и Либији и да је зато задатак америчке морнарице да Вашингтону обезбеди да преговара са позиција силе.

Верујући да је много лукав, додао је: „Ово је осујећивање а не провоцирање конфликата“.

Члан спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента Олег Морозов поручио је не само Хантсману да савремено наоружање носаче авиона претвара у „велике мете“.

Бивши командант руске Црноморске ратне флоте – адмирал Игор Касатонов – оценио је да САД сада у Медитерану имају моћну групу бродова и додао:

„Американци нам не прете први пут. Међутим, Русија има адекватан систем реаговања на такве претње и одговориће на њих“.

Са руске стране би у главној улози у борби са америчким носачима авиона биле подморнице и крстареће ракете „Калибар“.

На Хантсманов испад одреаговао је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков, нагласивши да су његове речи у Москви изазвале `жаљење`.

„Желимо да верујемо – нагласио је Рјабков – да се оваква мегафон-дипломатија неће изродити у мегатону дипломатију“.

Оставите Коментар