Амерички амбасадор на Kосову Филип Kоснет изјавио је да се САД нису активно залагале за велике промене граница, али да је могуће да Kосово и Србија размотре опцију разграничења као део коначног споразума.

Kоснет је рекао да се споразум може постићи током следеће године и да Kосово треба да укине таксе, а Србија да одустане од кампање за повлачење признања.

Последњих година званичници америчке администрације говорили су да ако Србија и Kосово пристану на свеобухватни споразум, који би укључивао промену граница, тада би САД прихватиле тај споразум, пише Kоха.

Kоснет мисли да су људи то погрешно схватили, претпостављајући да то значи да се Сједињене Државе активно залажу за било какве веће промене граница.

– То никада није био случај. Штавише, наш став је био да сваки споразум између Србије и Kосова треба да буде прихватљив за становнике две земље, а не само за неке политичаре. Моја влада фокусирана је не само на довођење владе Србије и Kосова за преговарачки сто, већ и на обезбеђивање услова за успешно закључивање свеобухватног споразума. Другим речима, доћи до циља а не само до почетне линије, нагласио је амбасадор Kоснет.

Истакао је да важно да Kосово буде третирано као равноправно са другим земљама у региону и да очекује да ће Kосово бити позвано на будуће разговоре о „мини Шенгенској“ идеји.

– Влада би требало да оде на те преговоре и да пошаље делегацију. Ако предлог садржи елементе које Kосово не подржава онда би то требало да каже. Треба представити аргументе за столом и преговарати на једнак начина као и са другим земљама – поручује Kоснет.

Он подвлачи да је јасно да је народ гласао за промене на недавним парламентарним изборима и да је то динамично време за Kосово.

Упитан да прокоментарише примедбе лидера Самоопредељења Аљбина Kуртија да неће укључити Српску листу као део нове владе Kосова, Kоснет је рекао да Kурти сасвим сигурно разуме Устав Kосова.

– Мислим да је реалиста и зна да неће моћи да влада, а да не слуша глас чланова српске заједнице. Мислим да није реално говорити о управљању земљом без поштовања уставних принципа у вези са улогом мањина и без признавања политичке стварности Српске листе – констатовао је Kоснет.

Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here