Према писању америчког интернет медија National Interest поринуће најновије руске нуклеарне нападне подморнице „Казањ“ (пројекат 885-М „Јасењ-М“) представља озбиљан проблем за америчку Ратну морнарицу.

Амерички контра-адмирал Дејв Џонсон, говорећи о руској подморници „Казањ“ нагласио је да се САД суочавају са „потенцијално суровим противником“, преноси са медија National Interest  руски интернет портал Взгљад.

 „Довољно је само обратити пажњу на „Северодвинск“– истакао је Џонсон.

Да се ради о заиста озбиљној опасноси из америчке перспективе гледања, сведоче и речи главнокомандујућег америчке Ратне морнарице у Европи Џејмса Фога.

„Ако погледамо данашњи развој руске Ратне морнарице, главна финансијска средства се употребљавају на јачање и даље унапређење њене подводне компоненте“– истако је он.

Такође недавно је и амерички војни аналитичар Мајкл Кофман који ради у америчком Центру за војнопоморску анализу окарактерисао  руску нуклеарну подморницу „Казањ“ као „најмоћнију непријатељску подморницу са којом је ратна морнарица САД икада имала посла“.

Издање National Interest констатује да је упркос томе подводна компонента САД и даље у предности у односу на руског конкуретна.

Подсећамо да је у уторак вишенаменска нападна нуклеарна подморница „Казањ“ спуштена у воду ради провођења фабричких испитивања. Према различитим проценама, руска Војно-морска флота (скр. ВМФ) планира да до 2020.године у наоружање уведе седам подморница типа „Јасењ“, од чега ће њих шест бити израђено на основу модернизованог пројекта 885М.