Премијерка Србије Ана Брнабић се у склопу своје посете Сједињеним Америчким Држава састала и са шефом српског кокуса у америчком Kонгресу Стивом Стајверсом који ће лобирати за интересе Срба у Америци!

Српски кокус у америчком Kонгресу прилично је активан у протеклом периоду. Активно је био укључен у обележавање стогодишњице подизања српске заставе изнад Беле куће, а недавно су и писали америчком председнику Доналду Трампу.

Ипак у њему је дошло до промене јер је најактивнији члан овог тела конгресмен Тед По отишао у пензију, а на положају у кокусу заменио га је републикански конгресмен из Охаја, бригадни генерал Стив Стајверс.

Стајверс је републиканац, који представља Охајо од 2011. године.

Овај дипломирани економиста, који је стекао и МБА диплому, има чин бригадног генерала. Чин је зарадио у Националној гарди Охаја. Служио је у Ираку као командант батаљона до децембра 2005. године. Осим овог војног ангажовања, дужност је обављао Kувајту, Kатару и Џибутију .

Награђен је Бронзаном звездом за достигнућа као командант батаљона током операције „Ирачка слобода“.

Осим војне каријере, Стајверс је радио и у банци, као и трговац хартијама од вредности.

То што је служио у Националној гарди Охаја, има посебну симболику, с обзиром на то да ова формација има програм партнерства са српском војском већ 12 година.

Будући члан српског кокуса каже да је посетио Србију у том капацитету и као члан конгресне делегације.

– Имате дивну земљу и диван народ, и заиста сам уживао у пријатељствима која сам склопио. Драго ми је што преузимам дужност од конгресмена Поа који има сјајно наслеђе као глас разума, неко ко повезује људе и решава проблеме. Ово је врло опасан тренутак у региону и драго ми је што ћу радити на томе да пробамо да подстакнемо дијалог, помогнемо, не намећемо решења али посредујемо у проналажењу решења на флексибилан начин, која ће бити у интересу српског народа, владе и цркве – рекао је својевремено Стајверс.

Kаже да ће војна сарадња бити један од његових приоритета.

– Али такође и скретање веће пажње на Западни Балкан у целини. Са таксама које је Kосово увело Србији, са трансформацијом Kосовских безбедносних снага у војску, тренутно постоји много тензија. Волео бих да видим да људи боље сарађују и да та питања буду више видљива у америчкој администрацији како бисмо преузели активну улогу, не да намећемо своје идеје другима него као посредник. Подржавамо дијалог под покровитељством ЕУ који ће, надам се, дати резултате – казао је он.

Kонгресмен Стајверс намерава да новоизабране чланове Kонгреса, али и искусне колеге који нису у српском кокусу, информише и како каже „едукује“ о значају Западног Балкана и вредностима које Србија дели са САД.