Бивши командант копнених снага САД у Европи, генерал Бен Хоџис, похвалио је председника Србије Александра Вучића због успеха у постизању економског споразума у Белој кући и нагласио чињеницу да је Вучић привукао личну пажњу председника САД Доналда Трампа.

„Без обзира како и шта људи мисле о председнику Трампу, сама чињеница да је амерички председник делом лично ангажован на тражењу решења за ово питање (односи Београда и Приштине), није безначајно. Верујем да та врста пажње и пријем који је добио, иде у прилог Вучићу. Лично му желим успех у отварању пута ка економском бољитку земље“, рекао је Хоџис за Глас Америке.

Примећује, међутим, да председник Србије има и друге обавезе према својим грађанима.

„Није искључиво реч о економији, већ о свим осталим стубовима либералне демократије: изборни процес, правосудни систем и слободни медији. Нисам уверен да су медији потпуно слободни“, рекао је Хоџис.

Истиче да је једно од кључних питања на трансатлантском дневном реду наоко неразрешиви спор између Србије и Косова.

По њему, недавни разговори у Овалној канцеларији између Вучића и Авдулаха Хотија са председником Трампом унели су нову наду да би Београд и Приштина, у догледно време могли да дођу до коначног договора о дугогодишњем спору.

Хоџис, при том, излаже три услова које сматра битним да би се договор и постигао.

„Прво да Вашингтон мора да буде континуирано, а не повремено ангажован на том питању. То подразумева даље не само значајне дипломатске потезе, већ и видне економске пројекте. Друго, тај процес треба да тече у сарадњи са нашим пријатељима и савезницима. Лично се надам да ћемо на дуже стазе ближе сарађивати са нашим европским пријатељима. Треће, недавни конкретан договор у Белој кући представља корак напред, али не и окончање спора између Србије и Косова. Неопходно је и то да Србија и Европска унија дођу до узајамно сагласних критеријума. На Србији је, иначе, да испуни оно што Европа очекује“, рекао је Хоџис.

Важно је да Сједињене Државе и Европска унија наставе заједнички рад и посвете истрајну пажњу региону Западног Балкана, сматра Хоџис, који је сада високи сарадник Центра за анализу европске политике (ЦЕПА).

Последњих година, каже Хоџис, Запад се оштро такмичи са Кином и Кремљом у региону.

„Морамо да пружамо економске инвестиције како би Србија осетила да јој предстоји боља будућност у окриљу западних интеграција. Да осети да није осуђена на статус Венецуеле на Балкану, потпуно зависна од Кремља. Приштина такође има свој део одговорности у том домену“, додао је он.

Пензионисани амерички генерал уз то истиче геополитичку важност Западног Балкана, који се граничи са можда стратешки још важнијим црноморским регионом, залеђем Русије.

Хоџис је говорио и за телевизију Нова и то о приватним разговорима које је имао са председником Вучићем прошле године у Београду.

На питање да ли је већ тада било планирано ово што се десило у Вашингтону, Хоџис каже да то није био план, бар не да је он знао.

“Али, знам да наша администрација озбиљно ради билатерално и са Србијом, и са Приштином, и то паралелно са европским напорима. Био сам свестан да администрација жели да пронађе решење за ситуацију, да бисмо могли да наставимо то дуготрајно партнерство са Србијом”, објашњава он.

Додао је да је он на састанку био као физичко лице, односно пензионисани официр, и да није имао неке посебне везе са Белом кућом.

„Оно што сам ја чуо је да он искрено жели да обезбеди бољу будућност за младе Србије. Он је мени причао о демографској слици и о младим људима који напуштају цео регион“, рекао је Хоџис.

Додаје и да је након састанка схватио да је лидерима у Београду и у Приштини “потребан један простор ван спољних притисака, без црвених линија, без претњи, без предавања”.

Другим речима, да им се омогући “простор да могу да испреговарају све што треба”, рекао је Хоџис.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар