Уколико бисмо желели да се у врло поједностављеном облику осврнемо на недавне изборе у САД, могли бисмо да то формулишемо у три тезе или три равни.

Прва раван се односи на врло вероватно погоршање односа САД према Србији и Србима. За разлику од Трампове администрације која није била глобалистички и интервенционистички настројена, Бајден припада најагресивнијем сегменту америчког политичког тела. Демократе и Бајден стоје на позицијама агресивног интервенционизма и тоталитарног глобалистичког либерализма који неминовно води ка ескалацији конфликта између САД и значајног броја држава укључивши и суперсиле. Трамп је деловао сасвим супротно овом обрасцу понашања – то је амерички председник који није започео ни један рат. Сума сумарум – САД ће се вратити у свој стари статус најдеструктивније и на међународном плану најопасније државе света.

Друга раван се односи на сам изборни систем у Америци који ову државу доводи на ниво банана републике. И поред америчког саморекламерства као перјанице демократије и људских слобода (sic!), електорски изборни систем се показао као плодно тло за манипулацију и крађу гласова. Поред других, сликовит аргумент у прилог овоме је статистички немогуће пристизање преко 100 000 гласова поштом у оквиру којих ни један није био за Трампа у тренутку када је Бајден значајно заостајао.

Трећа раван је сасвим позитивна. Протекли избори су јасна манифестација нејвеће подвојености унутар САД од настанка ове државе и представљају предуслов за даљи развој унутрашње нестабилности. Ова унутрашња дисторзија може представљати предуслов за унутрашњу кризу и могућу имплозију САД. Ово урушење по свет најдеструктивније силе у досадашњој историји само по себи представља позитивну околност и може бити светло на крају тунела.

Дејан Дамњановић, шеф кабинета ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића

Leave a Reply