Одред бродова Северне флоте на челу са фрегатом „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“ са помоћним бродовима ушао је у луку Хаване, изјавио је портпарол Северне флоте Вадим Серга.

Како се наводи у саопштењу, планиран је долазак опуномоћеног амбасадора Русије на Куби Андреја Гускова на фрегату „Адмирал Горшков“, као и посета представника команде Оружаних снага Кубе.

Истиче се да је одред бродова кренуо на дугу пловидбу 26. фебруара из Североморска. Од почетка путовања, бродови су прешли око 28 хиљада наутичких миља.

Док су Руси упловљавали у луку, амерички ратни бродови су крстарили кубанском обалом. На само неколико километара од руских бродова нашао се и разарач наоружан крстарећим ракетама УСС „Џејсон Данам“.

Саопштено је да су руски морепловци током пловидбе посетили луке у Републици Џибути и Коломбу, као и кинеску луку Ћингдао због учешћа у прославама поводом 70. годишњице поморских снага Народне ослободилачке војске Кине.

Одред је мајске празнике провео у Владивостоку, затим су прешли Тихи океан, пресекли екватор и упловили у луку Пуерто Боливар у Еквадору. Прошле седмице одред је прешао Панамски канал и упловио у Карипско море.

Оставите Коментар