УТИЦАЈНИ амерички лист The National Interest објавио је да је Сирија коначно поставила на „борбено дежурство“ своје зенитне ракетне системе С-300 добијене од Русије.

Истовремено је оцценио: да ће израелска авијација одсад зазирати да упада у сиријски ваздушни простор.

The National Interest наводи да је снимке постављених С-300  направио израелски војни шпијунски сателит „Ерос-Б“.

Амерички лист посебно наглашава да су ти руски ракетни системи сада – по први пут – „спремни за паљбу“.

Аутор текста процењује да се то догодило тек сада зато што су посаде сиријских С-300 морале да прођу обуку да би могле да њима ефикасно управљају. И додаје да Русија није журила са њиховом обуком јер је рачунала да ће Израел бити суздржанији него што се испоставило.

Све је било убрзано након што је израелска авијација по други пут за кратко време ракетирала аеродром код Дамаска и притом један сиријски ракетни систем малог домета „Панцир“ (руске производње).

Руски министар одбране Сергеј Шојгу објавио је у у октобру 2018-те да је Москва испоручила Сирији четири комплета С-300 и да ће сиријски ракеташи проћи у Русији тромесечну обуку за руковање њима.

Русија се одлучила за испоруку која знатно подиже могућности ПВО  Сирије након што су израелски авиони тукли околину сиријског лучког града латакија кријући се иза руског извиђачког авиона Ил-20 и тако навукли ватру сиријске противваздушне одбране на ту летелицу која се враћала у авио-базу Хмејмим.

Тада је погинуло 15 руских авојника и официра.