Излазак Турске из програма производње америчке летелице Ф-35 због набавке руских ПВО система С-400 могао би имати веће последице него што се претпостављало. Принципијелност би могла веома скупо коштати Пентагон, пише портал „Дифенс њуз“.

Kако наводи портал, ланац испорука делова за Ф-35 је прекинут, јер је Турска престала да производи компоненте за труп и стајни трап, иако су представници Пентагона раније тврдили да се испоруке настављају. Турске компаније су имале намеру да произведу више од хиљаду делова намењених за америчку летелицу.

У извештају америчке Владе се наводи да ако је произвођач у августу 2017. године са закашњењем добијао око 2.000 делова, у јулу је та цифра порасла на 10.000. Такође је нагло порастао дефицит резервних делова. На пример, у јулу 2018. године недостајало је 875 јединица, а за годину је та цифра порасла на више од 8.000.

У извештају америчке владе се истиче да су били приморани да промене производну траку и да другачије користе производне капацитете како би компензовали дефицит резервних делова.

Нови произвођачи делова за Ф-35 треба да прођу сертификацију и тестирања, што ће одузети много времена.

Портал наводи и други проблем – од 2019. године компанија „Прат и Витни“ обуставила је испоруку мотора Ф135 за ловце Ф-35 због неуспелих тестирања.

С-400 УНЕО РАЗДОР У ОДНОСЕ ВАШИНГТОНА И АНKАРЕ
Испоруке најновијих руских противракетних система С-400, које су проузроковале кризу у односима САД и Турске, почеле су средином јула 2019. године. Вашингтон је захтевао да Турска одустане од тог уговора и да уместо С-400 узме америчке системе „Патриот“, претећи да ће зауставити или потпуно отказати продају најновијих ловачких авиона Ф-35 Турској и да ће увести санкције. Међутим, Анкара то није прихватила.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да су САД прилично смекшале став када је реч о С-400. Према његовим речима, Америка сада само тражи да Турска обећа да неће користити те системе.

Оставите Коментар