У Мађарској и у Србији, актуелни челници који подржавају Путина, опет су освојили власт. Међутим, прави „проблеми“ могли би уследити у идућим недељама, пише Њујорк Тајмс.

Амерички председник Џо Бајден сматра да је свет укључен у борбу између демократије и аутократије, а да је Украјина постала средишњи фронт.

Kолумниста Њујорк Тајмса у билтену наводи да је лидер Русије Владимир Путин покренуо, како наводи, рат с циљем уништавања демократије, а његова војска у Украјини, како изгледа, чини „страшне ратне злочине“. Руско војно деловање увелико зависи од економске помоћи коју добија од друге владе – Kине.

С друге стране, многе демократије, укључујући САД и већи део Европе, окупиле су се како би подржале Украјину, шаљући јој оружје, те наметањем оштрих економских санкција Русији, наводи Њујорк Тајмс.

Политичари који су наклоњени према Путину и деле његове десничарске, националистичке ставове, излазе на изборе у покушају да поновно освоје власт, наводи медиј.

Двојица државника у томе су успела. У Мађарској и у Србији, актуелни челници који подржавају Путина, опет су освојили власт.

Највећи тест догодиће се овог месеца у Француској, која има председничке изборе и где би победа кандидата крајње деснице могла проузроковати геополитички потрес у Европи, пише Њујорк Тајмс.

Оставите Коментар