Maрк Еспер је у говору у Институту Ројал јунајтер сервисис рекао да што више нека земља постане зависна од кинеских улагања и трговине, то је више подложна присили и одмазди када делује против жеља Пекинга.

„Ја бих упозорио своје пријатеље у Европи – ово није проблем у некој далекој земљи који на вас не утиче“, рекао је амерички министар одбране, преноси АП.

На сличан начин, Еспер је критиковао Русију због „кршења контроле оружја и агресије у Европи“, укључујући, како је рекао „анексију Крима 2014. године“ и оно што је назвао „наставком агресије Москве на истоку Украјине“.

Одговарајући на питања присутних. Еспер је рекао да су руске крстареће ракете земља-ваздух, које су усмерене према Европи, „вероватно са нуклеарним главама“.

У одговору на питање о америчком приступу Ирану, Еспер је признао да постоје разлике у односу на став неких савезнка, али је нагласио да је председник Доналд Трамп решен да остане на курсу „максималног притиска“ економским санкцијама.

Рекао је да је циљ натерати Иранце на преговарање о споразуму који би заменио нуклеарни споразум из 2015. године, из којег је Трамп повукао САД прошле године.

Многи у Европи сматрају повлачење САД из споразума грешком, навела је агенција.

Еспер је рекао да би нови нуклеарни споразум морао да осигура да Иран не израђује или набавља нуклеарно оружје не само наредних 10 или 15 година, већ заувек и нагласио да би такви разговори могли да се покрену.

Оставите Коментар