Амерички новинар Глен Гринвалд, ког су својевремено америчке власти означиле „узбуњивачем број два“ због веза са Едвардом Сноуденом, упозорио је да медији и демократе припремају ново покретање „рата против тероризма“, али овог пута против Американаца.

Гринвалд је навео да је ту реч о истим оним људима који су стајали иза првобитне акције „рата против тероризма“.

Овај некадашњи адвокат који је новинарством почео да се бави 2005. године у знак протеста због гушења грађанских слобода Американаца услед Бушвог и Чејнијевог „рата против тероризма“, одиграо је кључну улогу у објављивању Сноуденових открића о масовном шпијунирању грађана САД.

​Гринвалд је у петак упозорио да се, како он то види, историја понавља.

  • Апсолутно се припрема покретање новог рата против тероризма. Овај нови је усмерен ка унутра, на домаћем терену – поручио је Гринвалд.
  • Прву деценију новинарске каријере посветио сам разоткривању и осуђивању великих размера првог рата против тероризма и сада видим наговештаје исте тактике – написао је амерички новинар.

​Демократе које стоје иза тога неће ни морати да проучавају тактику неоконзервативаца јер су они у овоме њихови апсолутни савезници, мишљења је Гринвалд.

Он је навео и да ће свако ко буде то доводио у питање или изражавао сумњу бити означен као „симпатизер терориста“.

Kључни савезник у томе, наставио је Гринвалд, биће „исти они медији који су као њихови портпароли деловали од 2016“.

У том контексту, као пример навео је новинара Си-Ен-Ена Оливера Дарсија, „бившег конзервативца…чија је главна функција у животу да тражи цензуру у име демократа“.

​Гринвалд је, такође, осудио нереде на Kапитолу, али и упозорио да, уколико постоји нека лекција у протеклих 20 година, то је да је „доношење тешких одлука у време узаврелих емоција и убрзо потом догађаја који скоро све уједињује до тачке да се било какво одступање или постављање питања третира као издаја или јерес, изузетно неразумно“.

Поред Гринвалда и неколико других независних новинара је указало на гушење слободе говора које је уследило после дешавања на Kапитолу.

Оставите Коментар