Пентагон и Бела кућа игнорисали све.
Још крајем новембра, америчке обавештајне службе упозоравале су да би зараза која се проширила кроз кинеску регију Вухан, могла да промени начин живота и пословања те да прети становништву, преносе амерички медији, наводећи четири извора са тајним извештајима.

Забринутост због онога, што је данас познато као нова пандемија корона вируса, исказана је у новембарском обавештајном извештају војног Националног центра за медицинску обавештајну службу (НЦМИ), рекла су два званичника упозната са садржајем документа.

Извештај је резултат анализе телефонских и компјутерских пресретања, заједно са сателитским снимцима.

Они су тада подигли аларме, јер ће болест ван контроле представљати озбиљну претњу америчким трупама у Азији – снагама које зависе од рада НЦМИ-ја.

Ово је и слика америчке владе која је могла знатно пре појачати напоре на ублажавању и сузбијању вируса, који се неминовно проширио и на територију САД.

  • Аналитичари су закључили да би то могао бити катаклизмичан догађај – изјавио је један од извора у извештају НЦМИ-ја.

Од новембра НЦМИ је више пута упозоравао националну Одбрамбено-обавештајну агенцију, Пентагон, Белу кућу.

Управо од тог упозорења у у новембру, извори су описали више брифинга до децембра које су имали са челним људима владе.

Све је кулминирало детаљњим објашњењем проблема, који се нашао на председниковом столу почетком јануара.

Да би се нешто појавило у брифингу за председника, мора пре тога проћи неколико недеља провера и анализа.

Извештај НЦМИ је био доступан свима из обавештајног миљеа САД.

  • То би била значајна узбуна коју би ова информација покренула – рекао је бивши ПР помоћника министра обране Мик Марлој.

Марлој, који је претходно био високо рангирани члан ЦИА, рекао је да НЦМИ ради озбиљан посао који виши владини челници не игноришу.

  • Медицинска обавештајна служба узима у обзир све изворне податке – и обавештајне податке који потичу од људи и оне који потићу од прислушкивања – рекао је Марлој.
  • Затим следи анализа људи који познају та специфична подручја. Дакле, да би се овако нешто испоставило, прегледали су га стручњаци на том пољу. Они заједно процесуирају све податке и сагледавају потенцијал за међународну здравствену кризу.

Амерички председник Доналд Трамо рекао је у последњем обраћању да је коронавирус „нешто за шта САД нису знале до пре два месеца“.

Оставите Коментар