Украјинске оружане снаге су у опасности од колапса ако наставе да трпе велике губитке, изјавио је амерички потпуковник у пензији Данијел Дејвис, преноси лист 19fortyfive.

Према речима официра, Оружане снаге Украјине свакодневно губе најпрофесионалније борце, Кијев је изгубио значајан део обучених припадника војске у бици за Мариупољ. Истовремено, уместо искусних војника по уговору, трупе морају да узимају регруте који никада нису држали оружје у рукама. Према студији Института за модерни рат, само 20 одсто младе војске које се придружио Оружаним снагама Украјине је раније пуцало из пушака.

„Тешко је преценити штету нанету украјинској војсци, <…> посебно за тактичке команданте на нивоу вода, чете и батаљона“, пише потпуковник, додајући да губици Кијеву одузимају могућност да организује противофанзиву.

Према Дејвисовим речима, сваким даном расте ризик од колапса Оружаних снага Украјине због замене професионалне војске регрутима. Он је напоменуо да не би било могуће једноставно надокнадити губитак специјалних снага.

„Не можете створити искусне лидере, они се морају ‘неговати’ током времена. <…> Што ће више Украјина губити кадровске стручњаке на руководећим позицијама, то ће њихове генералне снаге бити мање спремне за борбу“, резимирао је официр.

Оставите Коментар