Амерички пуковник у пензији Марк Ганцингер сматра да би НАТО, а и САД претрпели пораз у рату са Русијом и Kином

Kако је навео пуковник у чланку за „Дифенс њуз“, Министарство одбране САД је изабрало погрешан курс развоја Оружаних снага. Пентагон, вођен фразом „квалитет изнад квантитета“, смањује бројност војске и нада се да ће нове технологије повећати њену борбену ефикасност. Током 30 година, америчка војска је „рушена да би се изградила“. Сада, САД немају довољно снаге да одбију равноправног противника у иностранству, да спречи нуклеарни напад и обрани територију земље, сматра стручњак.

За успех у рату са Русијом и Kином држави ће бити потребна војска која може да изведе прецизан напад великих размера и крене у офанзиву дубоко у непријатељску територију. Све то мора да се дешава у неколико сати, иначе ће противници Вашингтона брзо заузети балтичке државе и Тајван, пише Ганцингер. Само авијација – бомбардери и ловци пете генерације могу оперативно да реагују на такав глобални изазов, нагласио је пуковник.

Он је додао да од времена хладног рата 66 одсто америчких бомбардера су послали у смеће.

  • Снага наших Ваздушно-космичких снага данас износи половину оне која је победила ирачку војску 1991. године – додао је он.

Садашњих 140 авиона Б-1, Б-2 и Б-52 могу да изведу 30 налета дневно, док су за време „Пустињске олује“ на Блиском истоку само бомбардери Б-52 изводили просечно 50 летова дневно.

Ове снаге нису довољне за вођење успешног рата са водећим војскама света, нагласио се експерт. Ако Kина и Русија истовремено изведу напад на Тајван и балтичке земље, војска САД неће моћи одмах да пружи одговор, што ће представљати катастрофу за САД – постаће другоразредна војна сила, док ће се НАТО распасти, закључио је пуковник.

Оставите Коментар