Пензионисани пуковник америчке војске Даглас Мекгрегор* је изјавио је гостујући на америчкој ТВ мрежи „Фокс“ следеће:

„У првих пет дана руске снаге су биле, искрено, превише нежне. Сада су то исправили, тако да верујем да ће за десет дана све бити готово. Али питање је шта ће Зеленски урадити? Русија је сасвим јасно ставила до знања да јој је потребна неутрална Украјина. Могло је да се заврши пре неколико дана да је прихватио – остали би на постојећим границама. Источни део Украјине је у рукама Русије, али, опет, они Русима није примарни циљ заузимање територије, већ првенствено уништавање украјинске војске.“
Водитељ: „Пуковниче, звучи као да не одобравате став Зеленског?“
„Мислим да је Зеленски марионета. Велики број својих грађана излаже непотребном ризику. Већина онога што се извештава из Украјине испоставило се да је лаж у року од дан-два: порука о заузимању аеродрома је бесмислица, то се није догодило.
Водитељ: „Зар он није херој? Он усправно стоји и бори се за свој народ?“
,,Не, не мислим. Ја не видим ништа херојско у њему. Мислим да је најхрабрија ствар коју је до сада могао да уради јесте да се помири са реалношћу. Неутралисати Украјину. То није лоше! Неутрална Украјина је подједнако добра за нас као и за Русију. Ово би створило тампон који, искрено, желе обе земље. Али мислим да му је речено да сачека, што је трагично за људе који то морају да проживе.
Водитељ: „Морам рећи да се не слажем са Вама пуковниче, али хвала вам. Видећемо како ће се ово завршити“.

*Даглас Мекгрегор је пензионисани пуковник америчке војске и владин званичник. Данас је аутор, телевизијски коментатор.
Бела кућа је 27. јула 2020. објавила да председник Доналд Трамп намерава да номинује Мегрегора за амбасадора Сједињених Држава у Немачкој. У новембру 2020. портпарол Пентагона је саопштио да је Мекгрегор ангажован да буде виши саветник вршиоца дужности министра одбране.

Оставите Коментар