Косово је једна држава и примењивати дискриминаторну политику да у једном делу земље имате једну стопу пореза, а у другом делу другу, свакако није у реду, рекао је амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Он је то изјавио одговарајући на питање новинара да прокоментарише предлог албанског премијера Едија Раме да на северу Косова и Метохије остане царина од 100 одсто за робу из централне Србије, а да се на југу Косова, према Албанији царина укине.

– Нисам још чуо изјаву коју цитирате и не могу даље да коментаришем – рекао је Скот новинарима у Скупштини где је отворио изложбу “Мисија Халијард” и додао:

– Верујемо да Косово треба да буде мултиетничка, демократска држава тако да се све оно што се односи на држављане Косова једне националности, мора да се односи и на држављане друге националности – рекао је Скот.

Истакао је да оно што важи за албанске држављане Косова, мора да важи и за српско, бошњачко, горанско становништво, како би сви људи који тамо живе имали једнака права.

Коментаришући изјаву самозваног косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће се Албанија и једнострано самопроглашено Косово економски ујединити, Скот је казао да САД сматрају да су све активности које воде ка економској интеграцији у региону позитивне, те да је то и оно што ЦЕФТА жели.

– Све земље се суочавају са сличним проблемима, а не виде будућност у интеграцији, заједништву у овом делу Европе, већ негде друго. Ми подржавамо све напоре да се економска сарадња унапреди и да се форрмира сарадња која ће приближити земље региона ЕУ – навео је амерички амбасадор.