Агенту ЦИА Олегу Смоленкову, који је био “кртица” америчке службе у Kремљу, сваки траг губи се у Црној Гори.

У тајној мисији 2017. САД су повукле из Русије своју кртицу која је радила у руској влади, открива ЦНН позивајући на неколико анонимних званичника Бијеле куће, преноси Kурир.

Шпијун је, наводно, склоњен у Црну Гору, гђе му се међутим губи сваки траг. ЦНН тврди даје он био важан за америчке обавјештајне службе јер је, иако није био у непосредној близини Владимира Путина, могао да доставља фотографије докумената који су били на столу руског лидера, преноси београдски дневник.

Према изворима ЦНН-а тај тајни извор достављао је информације дуже од једне деценије, а из Москве је склоњен због опасности да би га могао разоткрити лично предсједник Доналд Трамп.

Шпијун је повучен након што су у мају 2017. Бијелу кућу посјетили руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и амбасадор Сергеј Kисљак.

Портпаролка ЦИА Британи Брамел рекла је да се ради “о погрешним нагађањима”, док је портпарол бившег директора ЦИА, а сада државног секретара Мајка Помпеа, одбио да коментарише случај.

Портпаролка Бијеле куће Стефани Гришам изјавила је да извјештавање из ЦНН нетачно и да “доводи животе у опасност, док се њеном колеги из Kремља Дмитрију Пескову случај оценио као гледање филма “Петпарачке приче”.

Песков је, након што су руски медији открили да се кртица зове Олег Смоленков, потврдио његово постојање.

Он је, преноси Kурир, рекао да је Смоленков отпуштен из службе прије неколико година, као и да никада није имао контакт са руским предсједником.

Смоленков је прије 2010. радио у руској амбасади у Вашингтону, а после и у владиној канцеларији, прије него што је постао државни савјетник треће класе у Москви. Са женом и троје ђеце отишао је 4. јула 2017. на одмор у Црну Гору, гђе су сви нестали без трага.

Полиција истражује њихов нестанак као могуће убиство. Шеф Бијеле куће Доналд Трамп изјавио је да о афери коју је открио ЦНН ништа не зна.

“Што се мене тиче, у реду је шта год да је ЦИА одговорила. Ја не знам ништа”, рекао је Трамп, преноси Kурир.

Оставите Коментар