Амерички десничар и оснивач екстремног десничарског покрета “Rise Above Movement” (RAM), Роберт Рундо, од марта покушава да се скраси у Београду. Тренутно у Америци покушавају да га приведу због напада на неистомишљенике.

Да је Рундо у Србији објавила је америчка истраживачка мрежа “Bellingcat”, која је открила да се он недавно хвалио видео снимком испред зида са националистичким графитима у београдском насељу Kарабурма. На снимку поручује и да је дошао “да очисти тај део града”.

  • Ево нас у Београду, знате, чистимо крај – рекао је Рундо, показујући на графите који се налазе иза њега док показује на оно што иза себе назива “прелепим уметничким делима мештана“.

У Београд је стигао са путешествија Украјином, Мађарском, Бугарском, а очигледно је да у српској престоници покушава да направи базу. Није само на Kарабурми овековечио своје активности, снимао се за свој Јутјуб канал у кафићу у Kнез Михаиловој улици, позирао исред језера Перућац… У међувремену је у Београду отворио и фирму којом промовише свој бренд, а то му омогућава и да добије приверемени боравак у Србији на годину дана.


Рундо се преселио из Њујорка у Kалифорнију, где је пре три године основао овај покрет. Није дуго требало да се прочује за њих, чланови РАМ-а углавном су, како је писао “Гардијан”, ММА борци, а пласирали су се и у брутални “водећи ММА клуб ултрадесничара“.

Тренирали су разне борбене спортове, и то са јасном намером, да их касније користе током уличних борби и сукоба са, рецимо, припадницима „Антифе“ у Шарлотсвилу у Kалифорнији.

Документарни филм о бруталним нападима његове банде

У почетку су се чланови РАМ-а борили песницама против неистомишљеника, али су временом постали све бруталнији. Чак су почели да тренирају и са ватреним оружјем и да практикују да током сукоба пуцају из кола пре него што се полиција спусти на групу.

Ако се жалбени поступак у случају против Рунда буде одбијен, он ће остати слободан човек. Међутим, уколико се жалбени поступак не заврши повољно по њега, он би могао да се суочи са новим суђењем. Србија има уговор о екстрадицији са САД, али још увек нико није изручен САД-у из Србије као резултат споразума који ступио на снагу у априлу 2019. Ово што сада Рундо ради у Србији може да буде охрабрење и другим екстремистима који желе да избегну суђења – пише портал „Bellingcat“.

Оставите Коментар