ХЈУ Ли, амерички војни ветеран који је служио у Авганистану 2012. године, дошао је у Украјину као добровољац, али је одлучио да оде две недеље касније.

Пошто је провео 13 сати у евакуацији грузијског војника који је убијен у близини Ирпина, Ли се психички сломио и одлучио да је његов рат завршен.

Ли је служио у механзованим јединицама САД од 2010. до 2017. године, а током службе је распоређен у Авганистан 2012.

„Осећам се непријатно што сам отишао тако брзо, али да ли сте икада видели нешто тако ужасно и срцепарајуће, да не можете да наставите? За мене је било тако“, рекао је он за амерички портал Таск енд пурпос.

Његов одлазак се поклапа са проблемима унутар међународне легије, која је имала за циљ да омогући странцима да се боре против Руса пошто је да је Украјина нагло отпустила прве добровољце који су се пријавили у јединицу, након њиховог осредњег учинка у борби.

Сада Украјинци поново размишљају о томе да регрутују странце фокусирајући се на високо обучене борбене ветеране, као што су снајперисти, рекао је украјински генерал за овај портал. Јасно је да процес провере за међународну легију има много пропуста.

Ли је навео да је био смештен са волонтерима који су износили сумњиве тврдње да су бивши специјалци, али им је недостајала дисциплина или професионализам.

„Они проводе дан пуни амфетамина, тестостерона, стероида и ко зна каквих других дрога које су прокријумчарили у ратну зону“, написао је Ли на Фејсбуку.

„У суштини раде шта хоће, а украјински војни официри то или дозвољавају, или су немоћни да то зауставе.“

Ле је како је рекао дошао у Украјину јер је желео да помогне али је доживео нервни слом после извлачења тела погинулог грузијског плаћеника.

„Данашња мисија је била та која ме је сломила“, написао је касније на Фејсбуку.

Када је извлачење завршено, није могао да престане да плаче 10 минута док се борио да се прибере, навео је. Тако је његова мисија да помогне Украјинцима била завршена.

„Преживео сам нападе крстарећим пројектилима, стално гранатирање артиљерије, кретање кроз непријатељску територију, хладноћу до костију, болест, глад и муку повратка наших мртвих из рата“, написао је Ле на Фејсбуку. „Уморан сам веома“, написао је.

1 KОМЕНТАР

  1. Direktor, veteran, se slomio posle dve nedelje ratovanja!?. Zima do kostiju, izvlacenje mrtvog kolege gruzina, psa rata ga je psihicki poremetila. Nisi ti Li video rata, osim na counter strike igrici. U afganistanu si igrao poker, i mozda ubijao mamlaze u japankama na 500 m snajperom na 20 stepeni celzijusa. Jadna je drzava koju takvi brane I to za 300 eu u grivanskoj protivvrednosti.

Оставите Коментар