Америчка војска добиће нови изглед, пошто је променила правила у вези са изгледом војника у униформи. Тако ће женама бити дозвољено да користе кармин и минђуше, а мушкарцима безбојни лак за нокте.

„Једнакост, инклузија и различитост веома су важни за спремност војске јер имамо војнике из различитих сфера живота. И они треба да буду заступљени, те војна политика мора промовисати једнакост и инклузију“, рекао је генерал Гери Брито, пренео је РТ.

Нова правила ступају на снагу у фебруару и односе се углавном на жене. Сада ће им бити дозвољено да им коса буде кратка колико саме желе, док је до сада минимум био 6,4 милиметра. Моћи ће да носе и „коњски реп“ уместо до сада обавезне пунђе.

Дозвољени су и минђуше, лак за нокте и кармин, са неким изузецима, женама је дозвољено и да извлаче праменове, а моћи ће да имају и различите варијанте фризуре у исто време, као што су плетенице увијене у пунђу.

Нова правила обелодањена су само дан пошто је амерички председник Џо Бајден укинуо претходну одлуку Доналда Трампа о забрани примања трансродних особа у армију.

Забрањено је и да се у описивању фризура користе и „увредљиви називи“, као што су „мохавк“, „фу манчу“, „дредови“, чак и „ексцентрично“.

Из америчке војске наводе да су промене настале на основу сугестија самих припадника, јер, на пример, проблематично је ношење пунђе испод шлема, а сада је омогућено женама да обрију главу или носе потпуно кратку косу.

Нова правила не важе само за жене, већ су представљена као „полно неутрална“. Такође, омогућавају мушкарцима да носе безбојни лак за нокте, како би се „заштитили од јаких хемикалија“.

Многи су на друштвеним мрежама критиковали нова правила, не због њих самих, већ као промашену тему која нема везе са спремношћу војске.

Са друге стране, армијски званичници наводе да су промене биле неопходне да би се остало у корак са временом.

„Војска је морала да се прилагоди. Неки људи не воле промене, али такав је свет, мења се временом“, рекао је заставник Мајкл Гринстон.

Оставите Коментар