Влада Сједињених Држава није разумела или није била ни свесна ширења заразе у земљи.
Нови коронавирус Цовид-19 могао би бити пореклом из Сједињених Држава, јуче је известила јапанска телевизија Асахи. Ову вест не би требало ни узети у обзир да је није објавила једна од највећих медијских кућа у Јапану.

Извештај јапанске телевизије сумња да су неки од 14.000 Американаца који су умрли од грипа у последњој деценији могли на непознати начин бити заражени коронавирусом, чиме су изнова подстакули страхове и нагађања да је нови Цовид-19 потекао из Сједињених Држава.

Телевизијска станица сугерише да влада Сједињених Држава можда није разумела или није била ни свесна ширења заразе у земљи.

Према неколико корисника кинеске друштвене мреже Веибо, вирус се у Kини појавио с америчким учесницима на Светским војним играма које су у октобру одржане у Вухану.

  • Можда је дошло до мутације вируса, који је постао смртоносан, а зараза је изазвала раширену епидемију – каже јапанска телевизија Асахи.
  1. фебруара су Центри за контролу и превенцију болести у Сједињеним Државама рекли да ће почети тестирање људи оболелих од грипа како би открили је ли се појавио нови коронавирус у јавноздравственим лабораторијима у Лос Анђелесу, Сан Франциску, Сијетлу, Чикагу и Њујорку.

Шен Ји, професорка међународних односа на Универзитету Фудан у Шангају, рекла је да глобални виролози раде на праћењу порекла коронавируса, укључујући и обавештајне агенције.

Власти у Вашингтону су до сада потврдиле 35 случајева новог коронавируса у земљи.

Медији су известили да амерички Центри за контролу и превенцију болести раде са здравственим сектором на повећању приправности пре него што се вирус „насели у Сједињеним Државама“.

Kина је у суботу објавила да је број умрлих од коронавируса у земљи порастао на 2345, јер је још 109 нових смртних случајева забележено у петак.

Светска здравствена организација (WХО) упозорила је у петак да је време да се искоријени ЦОВИД-19 „сужено“ и изразила је забринутост због случајева изван Kине „без јасне епидемиолошке повезаности с епидемијом у Вухану“.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести одбацио је причу телевизијског канала Асахи, тврдећи да нема доказа који би подржали причу која каже да је многе случајеве смрти од грипа у САД-у узроковао Цовид-19.

Извештај јапанске телевизије је јуче експлодирао на кинеским друштвеним медијима, подижући страхове и шпекулације у Kини да је нови коронавирус можда пореклом из САД-а.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) је рекао за кинески Глобал Тимес да не постоје докази који би подржали наводе телевизије Асахи.

ЦДЦ је рекао да још нису започели надзор заједнице за Цовид-19, иако је доказано да у САД-у има 14 потврђених случајева и још 21 случај потврде међу људима који су враћени из града Вухана и брода „Дајмонд Принцес“ из Јапана.

Kинески Глобал Тимес наводи како је прича коју је објавила јапанска телевизија Асахи у суботу подстаула разне теорије завере у кинеском кибернетичком простору.

„Светске војне игре одржане су у Вухану у октобру. Можда су амерички учесници донели коронавирус у Вухан. Kод вируса је дошло до мутације, што га је учинило смртоноснијим и заразнијим и узроковало широку распрострањеност ове године“, углавном је прича која се након репортаже јапанске телевизије шири на кинеској друштвеној мрежи Веибо.

Leave a Reply