Маринац је дете сместио у НАТО базу „Едерле“ код Вићенце, где тренутно ради. Марина је у последњих седам месеци успела да чује сина само четири пута.

Марина Гајић Шулер (41) из Шапца већ шест месеци води лавовску борбу да у Србију врати осмогодишњег сина Јована, ког јој је још законски супруг, амерички маринац Дејмон Ворд Шулер (47) после брачне свађе отео у августу прошле године и на силу одвео у Италију.

Маринац је дете сместио у НАТО базу „Едерле“ код Вићенце, где тренутно ради. Марина је у последњих седам месеци успела да чује сина само четири пута и само једном да га види, и то почетком фебруара, док је био у болници.

Она за овај београдски лист каже да од августа обија прагове српских и италијанских социјалних служби и правосудних органа, обраћала се за помоћ НАТО, Амбасади САД у Београду, Интерполу, али за сада нема ни изгледа да види дете, а камоли да га врати.

  • Сви су ми рекли да ме разумеју, али да или немају законску основу да реагују или да просто не могу јер је мој супруг, као припадник НАТО, изузет од закона!? И сад сам у Италији, други пут од августа, где покушавам да уз помоћ овдашњег правосуђа и социјалних служби дођем до детета, међутим, упркос њиховој доброј вољи, чим приђемо бази, стигне „позив“ да се „све обустави“. Ангажовала сам у Италији другог адвоката, јер је првој адвокатици прећено и рекла ми је да неће да ризикује да јој „мој моћни муж направи пакао од живота“. Отео ми је дете на правди Бога, из наручја ми мог јединца отргао, брани ми и да га видим и да га чујем, а сви, од српске преко италијанске до америчке државе, шире руке и тврде да су немоћни и не знају шта да раде – прича кроз плач Марина Гајић, иначе некадашња припадница граничне полиције на аеродрому „Никола Тесла“.

Она каже да су њени проблеми у браку почели пре две године, али није ни сањала да ће јој се муж осветити отмицом детета, поготово што за Јована уопште није био везан.

  • У браку сам са Дејмоном од 2010, али је у последње време био баш агресиван. Летос сам дошла са дететом у посету мајци у Шабац, посвађали смо се преко телефона… Експресно се створио сутрадан у Шапцу, разлупао целу кућу, пребио ме на мртво име и презиме и затражио Јованов амерички пасош. Под принудом сам му га дала, била сам сигурна да ће изаћи са дететом само да прошета и да ће ми га вратити, а и веровала сам да без моје сагласности не може да га изведе из земље. Преварила сам се – прича она.

Њен адвокат у Србији Иван Чудомировић каже да он чини све да Марини помогне, али су му руке везане.

  • Покушали смо преко нашег Министарства правде да се позивањем на Хашку конвенцију о правима детета омогући повратак детета у Србију, јер он и овде има пребивалиште, али испоставило се да дете има пребивалиште и у Италији. Једноставно, према овој конвенцији под отмицом се третира само ако један од родитеља дете одведе на трећу адресу. Овако, отац је дете само вратио кући. Са друге стране, Марина нема никакав папир о старатељству или бар привременом старатељству над дететом да бисмо се на њега позивали. Ми јесмо овде поднели захтев за развод брака, али да би се донела оваква одлука морају бар да буду физички присутни мајка и дете. На овом случају има много да се поради, а ту је и сарадња са италијанским социјалним службама. И у Интерполу су нам рекли да немамо ама баш никакав папир на основу кога би могли отмицу малог Јована да третирају као законску – прича он.

АМБАСАДА САД ПЕРЕ РУKЕ

Маринин адвокат у Србији Иван Чудомировић каже да у овај случај није хтела да се меша ни Амбасада САД у Београду.

  • Kако су Марина и мали Јован и амерички држављани, покушао сам да алармирам и америчку амбасаду. Међутим, чим су чули да је и Маринин муж Американац, рекли су да неће да се мешају у брачни сукоб два Американца и да је то посао за правосуђе и социјалне службе. Отворено су рекли да би, да је у питању брачни сукоб њиховог држављанина са туђим држављанином, пружили помоћ свом држављанину, али у овом случају неће да се мешају – каже Чудомировић.

НЕ ТРЕБА САГЛАСНОСТ ОБА РОДИТЕЉА

У граничној полицији МУП Србије кажу да није било пропуста и да није било потребно мајчино одобрење да Дејмон Ворд Шулер изведе малог Јована из Србије.

  • Последњих година више није потребно да родитељи једни другима дају сагласност да изведу дете из земље. Kако је за издавање пасоша детету потребно присуство оба родитеља, сматра се да један родитељ нема проблем да му дете путује са другим родитељем. Међутим, уколико се брачни односи поремете, или су родитељи детета у фази развода, а један од родитеља сумња да би могло доћи до отмице, тада је то потребно пријавити Управи граничне полиције. Ми тада то дете заводимо у систем и враћамо га са границе – незванично сазнаје овај лист у МУП Србије.

Оставите Коментар