Командант америчке војне базе Бондстил на Косову пуковник Рој Макарег је, поводом медијских навода да би војне снаге САД могле да се повуку због одбијања власти у Приштини да укину таксе на српску робу, изјавио је да се „такве одлуке доносе на политичком нивоу“.

– Америчка амбасада (у Приштини) веома је јасно истакла нашу националну позицију. Ми, као КФОР, остајемо привржени нашој мисији одређеној Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација – казао је Макарег.

Командант КФОР Мултинационалне борбене групе Исток такође је прокоментарисао и наводе да би Бондстил могао да буде затворен и да би уместо њега могла да буде изграђена нова база на северу Косова.

– На северу Косова већ постоји база КФОР, Камп Нотинг хил, и не постоји план за изградњу нове – поручио је Макарег.

Приштински лист „Коха диторе“ у петак је пренео саопштење америчке амбасаде у Приштини у којем је наведено да су САД потврдиле подршку КФОР и присуству америчких трупа у војној бази Бондстил на Косову.

– Политика САД је да још увек подржава КФОР и присуство америчких војника у бази Бондстил, који одржава сигурно окружење и слободу кретања на Косову. Као и свуда у свету, овај и други распореди америчких трупа подлежу редовној контроли – наводи се у саопштењу.

Приштински медији спекулисали су претходно да би наредна мера САД могла да буде повлачење америчких снага у саставу КФОР које се налазе у војној бази Бондстил, а због одбијања Приштине да поступи по захтевима Вашингтона за суспензију сто одсто увећаних такси на робу из Србије и БиХ.