Предлог, који су јуче објавила два члана Представничког дома америчког Конгреса, инсистира на томе да „сваки покушај председника Руске Федерације… да остане на функцији после 7. маја 2024. гарантује непризнавање од стране Сједињених Држава. „

У нацрту се цитира претходни устав земље, пре измена унетих после општенационалног гласања прошле године, који је предвиђао да „једна особа не може да буде на функцији председника Руске Федерације више од два узастопна мандата“. Московски званичници осудили су резолуцију.

За руску агенцију РИА Новости први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров рекао је да ће, ако резолуција ступи на снагу, „то довести до прекида односа Русије са Сједињеним Државама“. Џабаров је назвао нацрт „лишеним сваког здравог разума“ и није убеђен да ће га Конгрес усвојити.

Секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков рекао је да „сваки пут када помислимо да ништа смешније, агресивније, непријатељскије и неконструктивније не може доћи са друге стране океана, покаже се да грешимо…“ Према његовим речима, “ ово је одлична демонстрација земљама света да се САД званично мешају у унутрашње ствари других нација. Заменик председника Савета Федерације Константин Косачов је предлог назвао мешањем Америке у руске председничке изборе, напоменувши да та „провокација“ није „ништа ново и ништа неочекивано“ у објави на Фејсбуку.

Двопартијски нацрт резолуције, који су предложили демократа из Тенесија Стивен Коен и републиканац из Јужне Каролине Џо Вилсон, био је одговор на гласање којим је измењен руски устав, што значи да би Путин потенцијално могао да се кандидује за још два мандата. Анкета широм земље у лето прошле године показала је да је 78 одсто Руса гласало за промене.

Д. Д. С.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар