Сједињене Америчке Државе данас бирају председника на изборима на којима су кандидати за четворогодишњи мандат у Белој кући актуелни председник, републиканац Доналд Трамп (74) и демократа, бивши потпредседник Џозеф Џо Бајден (77).

Избори, чији исход с нестрпљењем ишчекује цела планета, јер ће трасирати пут не само Америке у наредне четири године, већ и утицати на будућа светска дешавања, већ сада улазе у историју, јер је рекордних више од 95 милиона Американаца искористило право да гласа раније, лично или поштом, што је око 40 одсто уписаних у бирачки списак.

Оволики одзив на раном гласању, промена је без преседана, изазвана пре свега забринутошћу због ширења корона вируса и заинтересованошћу грађана за изборе.

Председник САД Доналд Трамп сада има 92 електора, а Бајден 119. За победу на изборима потребно је освојити 270 од 538 електора.

Индијана, Kентаки, Флорида, Џирџија, Јужна Kаролина, Вирџинија и Вермонт прве су затвориле биралишта.

Према првим подацима из Флориде, која је једна од кључних држава, Трамп тесно води са 50.4 одсто у односу на Бајдена који има 48,7 одсто, према прелиминарним резултатима, преноси Фоx Неwс. Флорида иначе носи 29 електорских гласова.

Према такође прелиминарним резултатима, Трампу се смеши победа и у Индијани где води са 58,7 одсто у односу на Бајдена са 39,5 одсто до сада пребројаних гласова. Трамп је очекивано победио и у Kентакију, а Бајден у Вермонту, јавља Глас Америке.

Трампу припада осам електорских гласова у Kентакију и 11 у Индијани. Бајден је однео три електорска гласа у Вермонту.

АП јавља да је Трамп победио и у Западној Вирџинији (5), а Бајден у Вирџинији (13).

Трамп је узео и Алабаму, Јужну Kаролину, Мисисипи, Оклахому и Тенеси, наводи АП. Након ових 8 држава Трамп је узео још 5 – Арканзас, Северну Дакоту, Јужну Дакоту, Вајоминг и Луизијану.

Доналд Трамп изјавио је да је задовољан досадашњим током гласања.

„Широм земље стојимо стварно добро. Хвала вам“, написао је Трамп на Твитеру након првих незваничних резултата из Њу Хемпшира, Индијане и Kентакија, државама у којима води.

Оставите Коментар