Србија ће ипак морати да сачека извесно време док не буде више пласирана на листи приоритета Стејт департмента, који будући државни секретар Ентони Блинкен тек формира. То значи да се у прелазном периоду неће много тога мењати, поручују саговорници Објектива, Бошко Јакшић и Јакшам Шћекић, који годинама прате и анализирају спољнополитичке прилике.

Изгледа да су, поред седамдесет милиона Американаца који су гласали за Трампа, највише разочарани грађани Србије, који су листом били за Трампа. А разлози су очигледни – лоше искуство с Клинтоновом администрацијом и породицом, Трампов покушај да за исти сто доведе Београд и Приштину и то што су после толико година грађани Србије поново помислили да их Америка воли.

  • Да ли ће се нешто променити? Па, мало тога! Прво, Бајден из деведесетих није данашњи Бајден, а друго, свет више није исти, а Трамп је нанео толико штете Америци –попут повлачења из Париског споразума, удаљавања од европских савезника, као и због тога што је дозволио Ирану да постане нуклеарна сила, да ће Бајдену бити мало један мандат да их све исправи – каже дугогодишњи новинар Ројтерса и аналитичар Јакша Шћекић, те додаје да ће државни секретар, који има задатак да се бави Западним Балканом, имати толико посла да ће нас на крају препустити нижим чиновницима.

РИГИДНО ПРЕМА КИНИ И РУСИЈИ

Основа нове америчке спољне политике биће јачање мултипартнерског односа са савезницима, али ће се, истини за вољу, наставити ригидна политика према Кини и оштро према Русији, те ће и на тим пољима Србија бити у незгодној позицији.

  • Ређа повољна околност по Србију је што Бајден жели нормализацију озбиљно нарушених прекоатлантских односа, а то подразумева и заједнички ангажман око решавања косовског проблема. Власт у Београду мораће да поправи односе пре свега с Берлином – закључује Бошко Јакшић.

КОСОВО: Јачање притиска

Председник Џо Бајден и његов тим ће без икакве сумње снажно подржати независност Косова и тражиће директније и одлучније од Трампове администрације да се решење конфликта нађе у формули међусобног признавања. У поређењу са садашњим временом, то значи јачање притиска на Београд и ширење маневарског простора властима у Приштини, сматра Бошко Јакшић, а с тим је сагласан и Шћекић:

  • Што се тиче решавања косовског чвора, ту ће Американци и Европљани имати исти, немачки став, Косово је независно и то је готова ствар, па ће Србија морати да види шта је оно што максимално може да добије, уз руско охрабривање да не пристане ни на шта.

ЕКОНОМИЈА: Бизнис се наставља

Бајденов тим нема разлога да одустане од економских и финансијских одредби садржаних у Вашингтонском споразуму, јер је у интересу САД да буду присутније у региону читавог Западног Балкана. Тиме се, истовремено, ефикасније блокирају амерички ривали. Србија може само да добије у економској сарадњи, али код Американаца, кад је бизнис у питању, нема дугачког преговарања и
завлачења, оно што се договори, то мора и да се уради. И ту ће Србија бити на великом испиту. Србија мора да буде ефикасна, иначе ништа од посла неће бити.

БЕЗБЕДНОСТ: Само не уз Русе

Без обзира на то ко је председник у Белој кући, Америка сматра да ће читав простор Западног Балкана бити безбедан тек када све државе региона буду у чланству НАТО.
Другим речима, Америка ће поштовати српску војну неутралност докле год не оде на руску страну и докле год српска војска има више вежби са НАТО, што је за Американце исто прихватљиво.

ПОЛИТИКА: Србија у процепу

За разлику од Трампове администрације, чији су односи с Русијом били амбивалентни, Бајден је већ наговестио много тврђи став према Москви. Вашингтон ће очекивати да се Србија јасније и конкретније одређује према „малигном” утицају Кремља. Српске набавке оружја из Русије су, по свему судећи, за неко дуже време замрзнуте испоруком тенкова Т-72. Исто важи и за супротстављање технолошком и инвестиционом продору Кине. Од нове америчке администрације може се очекивати и много одређеније инсистирање на реформама, које би водиле јачању институција правне државе, независности судства и медија и уважавању људских права. Лако би могло да се испостави да то постане најсложеније поглавље односа између САД и Србије у времену које долази.

Марија Р. Илић

Оставите Коментар