Вашингтон жели да протера још 55 руских дипломата и административних радника амбасаде Русије и конзулата, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

– С обзиром на захтеве Вашингтона да још 55 наших дипломата и административно-техничких радника треба да напусти САД у наредним месецима (што у суштини значи протеривање), ситуација на дипломатском „фронту“ само ће се погоршати – констатовала је Захарова.

Како је прецизирала, у америчкој амбасади у Русији тренутно ради око 130 особа, док руска мисија у Вашингтону и два генерална конзулата у Њујорку и Хјустону укупно броје мање од 200 људи.

Према речима Захарове, ништа не спречава Америку, што јој је више пута саопштавано на различитим нивоима, да у потпуности попуни „више него довољну квоту од 455 дипломатских службеника, укључујући толико тражене конзуле“.

Уместо тога како је објаснила, у Вашингтону у медијима круже нетачне тврдње о томе да Русија у Америци има наводно скоро четири пута више дипломата, него Америка у Русији.

– Притом, ту нам рачунају састав нашег Сталног представништва при УН у Њујорку које нема никакве везе са билатералним дипломатским мисијама – истакла је портпаролка.

Захарова је подсетила да је управо Вашингтон тај који је покренуо спиралу конфронтације конфисковањем имовине која припада руским дипломатским представништвима и масовним протеривањем дипломата.

– На сваку непријатељску акцију САД уследиће брз и пропорционалан, али не нужно и симетричан одговор. Поново предлажемо да се заустави спирала ескалације и започне садржајан, праведан разговор на основу међусобног уважавања о свим проблемима који постоје у билатералним односим – поручила је Захарова.

Подсетимо, у октобру је више утицајних америчких сенатора упутило писмо америчком председнику Џозефу Бајдену у којем су од њега захтевали да протера из земље 300 руских дипломата уколико руске власти не пристану на повећање броја чланова особља америчке амбасаде у Москви.

Оставите Коментар