Сценарио „превентивног“ напада Северноатлантске алијансе на Kалињинградску област предвиђа уништавање четири основна циља руске војске у том региону, пише „Оверт дифенс“, ослањајући се на податке америчког поморског Аналитичког центра.

Према том сценарију, пољска војска, која улази у састав НАТО-а, треба да неутралише руске балистичке ракете „Искандер“, како би спречила Москву да води „ограничени нуклеарни рат“. У те сврхе предлаже се да се искористи искуство уништавања ирачких ракета „Скад“ Р-17 током рата у Персијском заливу.

Поред тога, наводи се да НАТО снаге треба да униште инфраструктуру у луци Балтијск и бродове Балтичке флоте који се налазе тамо, како би спречили било какву одмазду.

Kључна препрека за освајање Kалињинградске области су руски системи противваздухопловне одбране С-400. Они покривају већи део ваздушног простора Пољске и представљају претњу за било какву подршку из ваздуха НАТО-а, због чега и те системе треба уништити. Према речима стручњака, пољско Ратно ваздухопловство ради на том проблему, али решавање истог „може потрајати одређено време“, пише аутор чланка.

Након елиминисања свих препрека, Алијанса треба да „уништи руску војску у Kалињинграду како би заштитили балтичке државе“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Према речима аутора чланка, брзина и изненађење играју главну улогу у тој операцији. Пољској војсци која би кренула у освајање Kалињинградске области не би било лако, јер би снаге, концентрисане на граници са Русијом, морале да савладају подручје које обилује густим шумама и језерима. У брзој офанзиви требало би да учествују најбоље пољске војне јединице које броје 30.000 војника.

Међутим, премештање руске артиљерије из града Гусев и концентрисани артиљеријски напади могли би ефикасно успорити напредовање пољске војске још пре преласка границе.

Последњи корак до „одлучне победе“ и „остваривања стратешких циљева“ треба да буде уништавање преосталих руских елемената моћи у региону, истиче се у тексту.

Упркос описаном сценарију, аутор чланка долази до закључка да тренутно постоји мала вероватноћа да избије велики рат у Kалињинградској области.

Амерички медији називају Kалињинград „кошмаром за НАТО“, а представници САД и Алијансе више пута су говорили о плановима да „заузму“ ту област у случају рата са Русијом. Поред тога, НАТО војници на војним вежбама увежбавају напад на Kалињинград.

Руски војни експерти су истицали да су било какве изјаве о могућности „заузимања“ тог региона Русије без последица за НАТО, фантазије.

Према мишљењу руског експерта Kонстантина Сивкова, сукоб у Прибалтику и теоретски губитак дела руске територије довели би до нуклеарног рата.

Оставите Коментар