“То је знак да САД желе да на неки начин формализују оно што стално говоре, а то је да се подстакне брзо решење овог питања, односно да се подстакну све стране на западном Балкану да се гради регионални мир и стабилност. Није ту круцијалан само овај избор, већ је кључно питање да ли ће се извршити притисак на Приштину да укине таксе”, рекао је Дачић за РТС.

Он је нагласио да није изненађен именовањем Палмера за специјалног представника САД за Балкан јер је, како је рекао, и до сада, на неки начин, обављао ту функцију.

Дачић је рекао да Палмер добро познаје ситуацију у региону, али је оценио да је његов “хендикеп” што је био дуго година у Стејт департменту и има утврђен систем вредности и начин размишљања “који можда у одређеном тренутку ствара одређене стереотипе у постојећој ситуацији”.

“Али мислим да добро прати ту линију нове америчке администрације и жеље да се постигне решење које ће бити трајно и убрзавање тог решења”, рекао је Дачић.

Он је додао да је то потврда свега што је говорио раније.

“Је л’ сам говорио да је америчка администрација променила свој став, је л’ сам говорио да америчка администрација није променила став о независности Косова, него о томе да то питање није решено, и да треба да се решава. Што би именовали специјалног представника да је та ствар решена?”, упитао је шеф српске дипломатије.

Дачић је истакао да и даље постоје ствари око којих нема сагласности између Србије и САД, али је рекао да је именовање Палмера знак да америчка администрација жели да да погура преговарачки процес.

“Неће се мењати формат, у Бриселу ће остати да се води дијалог, али неки резултати, видећемо… Зависи и од избора у Приштине. Сви обећавају из Приштине да ће да укину таксе чим се заврше избори, да ли ће то бити, то је сада питање”, поручио је Дачић.

Он је рекао да ће Палмер задржати функцију заменика помоћника државног секретара у Стејт департменту и да ће, поред тога, обављати функцију специјалног представника за Балкан.

Шеф дипломатије истакао је да функцију специјалног представника имају и неке друге земље, између осталог Немачка.

Дачић је истакао да је Палмер ожењен Београђанком, али је рекао да не зна колико је то предност, а колико мана јер ће, како је навео, морати да доказује да није пристрасан.

Оставите Коментар